Радять рівнянам летіти в Туреччину, поки російські туристи не «понаїхали»

1447 0

Ми у соцмережах:

Радять рівнянам летіти в Туреччину, поки російські туристи не «понаїхали»

Із 1 липня з України стартували чартерні авіарейси на курорти в Туреччину, Єгипет, Албанію та Чорногорію. Також запустили потяги на південь України. Тож сезон відпочинку, попри сумні прогнози, все ж стартував. Туристичні фірми вже бронюють путівки за кордон та в межах України. Про особливості цьогорічного відпочинкового сезону в умовах пандемії ми поспілкувалися з керівниками туристичних агенцій в Рівному.

Олександр Пантюхов, директор трьох турфірм, який зараз перебуває в Туреччині:

— Ми з дружиною поїхали інспектувати готелі по всьому узбережжю Анталії, як робимо це щороку перед відкриттям пляжного сезону. Інспекцією залишилися задоволені. Звичайно, є готелі, які не ризикнули відкриватися. Проте більшість це зробили, з дотриманням усіх карантинних вимог, що не може не радувати. Мабуть, саме тому за весь період пандемії на Анталійському узбережжі протяжністю 300 км зафіксовано лише 487 випадків інфікування коронавірусом.

Між Україною та Туреччиною запустили чартерні рейси для туристів з 1 липня. Ми вилетіли 2 липня. В аеропорту багаж продезінфікували озоном, туристи теж пройшли дезінфекцію, їм поміряли температуру. Якщо більше 38 градусів, вам пропонують зачекати й охолонути. І це зрозуміло, бо зараз тут спекотно: температура повітря сягає 46 градусів за Цельсієм, води +29. Якщо температура у вас все ж є, вам тут же зроблять безкоштовний ПЛР-тест. З позитивним тестом ви йдете на самоізоляцію або лікування в лікарні. З негативним результатом йдете на трансфер. До речі, наповненість трансферу, як і літаків не повинна перевищувати 50%. Далі селитесь в готель, де є всі необхідні засоби захисту в необмеженій кількості: рукавички, маски, дезінфектори. Хоча масковий режим обов’язковий лише для персоналу готелю, а не для туристів.

Всі дотримуються соціальної дистанції. Лежаки біля басейну ставлять на відстані 2 метри один від одного, на пляжі — 3 метри. All inclusive залишився. Щоправда, їжу накладаєте собі не самі, це роблять кухарі за захисними екранами. Якщо раптом ви інфікуєтеся, вже перебуваючи в готелі, то тут є умови для самоізоляції.

Насправді я б радив їхати зараз саме в Туреччину, тому що вартість путівок дуже вигідна: 7 ночей для двох осіб обійдеться в 600 євро. Є, звичайно, і дорожчі пропозиції, але все — на рівні минулого року. От коли пустять туристів з Росії, Білорусі, Казахстану, ціни очікувано зростуть. Також ми запустили бронювання на Албанію та Єгипет, які відкрилися для українських туристів. До слова, їх уже на курортах доволі багато.

Микола Губницький, власник турфірми, яка займається внутрішнім туризмом:

— Пляжний сезон розпочався, бо ж нарешті запустили потяги на південь України. Туристи поїхали на Чорне та Азовське моря. Ми продаємо путівки на туристичні бази та в готелі в курортній зоні. Нас запевнили, що всіх карантинних обмежень там дотримуються. Сумнівів немає, тому що регулярно готелі і бази перевіряють спеціальні місцеві комісії. От в Миколаєві нещодавно зняли відео, як це відбувається. Стихійної торгівлі на пляжах, наприклад, не допускають.

Квитки на потяги можна придбати з Рівного до Новоолексіївки та а Одесу. Якщо плануєте відпочивати на узбережжі Азовського моря, то їхати не до самої Новоолексіївки, а пересідати на інший потяг, наприклад, в Запоріжжі. Дехто їде далі, в Крим, куди їздять автобуси.

Автобусні тури теж запустили, але тут виникає питання щодо кондиціонерів. Тому що подорожувати без них у таку спеку зараз — справжня мука. А з ними — небезпека, бо на рівні ВООЗ визнали, що кондиціонери ганяють повітря, яке є всередині автобуса. Іншими словами, якщо з вами в автобусі їде інфікована людина, то велика ймовірність, що вона може заразити всіх в салоні. Тому це на власний страх і ризик. Більшість все ж надає перевагу власному транспорту.

Але не варто й забувати про ближчі пляжі, як-от Світязь, Біле озеро, Хрінники. Ми також організовуємо екскурсії для груп туристів в межах області. От нещодавно приїздили до нас 40 осіб з Калуша. Ми показали їм Дубно, Тараканівський форт, Пересопницю, Тунель кохання. А ось в музеї не потрапили — закрито через карантин.

В Карпати поки не ризикуємо відправляти людей, хоча попит є. Проте там проблеми у зв’язку з повенями і спалахами коронавірусу. Поки що чекаємо, коли ситуація стабілізується.

Михайло Будній, власник турфірми:

— Спалахи коронавірусу та повені в Карпатах негативно вплинули на нашу діяльність, це правда. Фактично ми до липня були у відпустках. Проте зараз, схоже, стан справ помалу налагоджується. Вже плануємо тури і в Карпати.

Щодо пляжного сезону в Україні, то співвідношення ціни та якості тут залишає бажати кращого. Хоча ми бронюємо путівки і за цими напрямками, коли бачимо, що це співвідношення об’єктивне. Одній людині такий відпочинок зараз обійдеться недорого: 10 ночей приблизно 5 тисяч гривень без харчування. Туристи також купують путівки в нас в Туреччину та в Чорногорію. Щоправда, стосовно Чорногорії є нюанси, тому що їхній уряд вимагає проходження українським туристом тесту на коронавірус не пізніше як за 72 години до вильоту, звісно, з негативним результатом. Знову ж таки не виключено, що Україна введе самоізоляцію для туристів, які прибули з відпочинку в Чорногорії, де вже другий спалах, та з Єгипту. Звісно, люди на це не підуть.

Через неможливість автобусного транзиту за кордон зараз бронюємо лише авіаквитки, проте є надія, що транзит скоро відкриють. На кінець липня забронювали путівки автобусом на Болгарію. Відпочинок там для однієї людини в тамтешніх віллах чи готелях обійдеться на 7 ночей в 170-180 євро без харчування, але з проїздом. Проте дворазове харчування коштує всього лиш 8-9 євро в день. Звичайно, є труднощі, проте сподіваємось, що пляжний сезон у зв’язку зі спекотним літом, яке прогнозують, продовжать до жовтня.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також