РАЕС заохочує досліджувати історію рідного краю

450 0

Ми у соцмережах:

РАЕС заохочує досліджувати історію рідного краю

На Рівненській АЕС підбили підсумки щорічного конкурсу науково-дослідницьких робіт «Мій рідний край — моя історія жива». Його мета: підвищити зацікавленість історичним минулим рідного краю, його духовною та культурною спадщиною, а також заохочення до творчості та патріотичне виховання підростаючого покоління.

Організаторами конкурсу традиційно є Первинна профспілкова організація та управління інформації і зв’язків з громадськістю РАЕС. До участі в ньому залучають працівників Рівненської АЕС, мешканців зони спостереження, учнівську молодь.

— Минуле — це своєрідний досвід. Адже як можна виховувати молоде покоління, не знаючи свого коріння? Конкурс був започаткований, аби глибше пізнати наш край, нашу історію, невідомі і маловідомі її сторінки. За ці роки ми відкрили чимало цікавих деталей історичної минувшини Полісся, дослідили раніше ніде не зафіксовані факти, до цього відомі небагатьом очевидцям тих подій, — розповів голова Первинної профспілкової організації РАЕС Іван Мельник.

Оцінюючи роботи учасників, конкурсна комісія брала до уваги актуальність теми, самостійність автора, достовірність наведених даних та інформації з посиланням на джерело (книги, наукові праці, інформація від корінних жителів досліджуваної місцевості), оригінальність подачі матеріалу, грамотність, якість захисту.

Так, у категорії «Діти до 17 років» гран-прі конкурсу отримала Анастасія Хомяк, учениця 10 класу ліцею № 3 м. Вараш. Тема її роботи «Українська хустка: оберіг крізь віки та стильний аксесуар сучасної українки».

Люди споконвіків шанували та цінували хустку, використовували її для радісних та сумних подій. Вона вважалася особливою сакральною цінністю, яку передавали з покоління в покоління. Анастасія Хомяк дослідила історію традиційної української хустки і на прикладі сімейних реліквій продемонструвала давні головні убори жінок на Поліссі.

Учениця 6 класу Маневицького ліцею № 2 Катерина Мефанік дослідила і розповіла історію волинського села Грива, яке у 50-х роках минулого століття було стерте з лиця землі. На його прикладі школярка показала, як знищували коріння української нації. Зважаючи на серйозність теми, глибину дослідження, за рішенням конкурсної комісії робота Катерини Мефанік посіла перше місце.

Друге місце посіла Аполлінарія Павлік, учениця 8 класу ліцею № 6 м. Вараш. Вона вивчила рухливі ігри, популярні серед дітей Рівненського Полісся у ХХ ст., порівняла ігри наших бабусь-дідусів із забавами сучасних дітлахів і розповіла про те, як вони впливають на розвиток суспільства.

Так, у категорії «Діти» третє місце конкурсна комісія присудила учениці 11 класу ліцею № 6 м.Вараш Анастасії Оксенюк, яка дослідила кольорову гаму міста-супутника РАЕС і, завдяки опитуванню місцевих мешканців, з’ясувала, як вона впливає на їхній настрій, а ще яких саме кольорів більше хочуть бачити варашани.

— Працювати над цією темою було дуже цікаво, черпала інформацію з багатьох джерел, в тому числі і від психологів. Сьогодні наша країна переживає нелегкі часи, і сірі, похмурі кольори додають смутку. Мешканці Вараша назвали улюблені місця, де кольорова гама сприяє позитивним емоціям. Загалом більше світлих барв хочуть бачити усі містяни, проте молодь — за яскраві, а старші — за пастельні кольори, — розповіла про своє опитування Анастасія Оксенюк.

Спеціальний приз журі отримала творча робота учениці 7 класу ліцею № 1 м. Вараш Марії Матвіюк «Жертовний вівтар війни». Конкурсантка на прикладах жертовності українських героїв показала: у війні за незалежність України народилася нова вільна нація, яка має право самостійно творити свою історію та культуру.

За рішенням конкурсної комісії, у категорії «Дорослі» перше місце посіла Ольга Жарікова, яка розповіла забуті легенди нашого краю. Друге місце виборола Ксенія Костючик, проаналізувавши у своїй роботі виникнення в Україні волонтерства. І третє місце — Оксана Міхновець із дослідженням історії Острозької академії як першого навчального закладу Східної Європи.

— Учасники конкурсу представили надзвичайно оригінальні роботи, тематика їх цікава й актуальна, інколи несподівана, але від того не менш захоплююча. Усі вони вивчали минуле і сьогодення рідного краю, досліджували історію і побут поліщуків, проймалися красою поліських традицій, висловлювали власну думку на ті чи інші події. Найбільш цікаві матеріали будуть висвітлені у корпоративних ЗМІ та опубліковані у презентаційному виданні «Мій рідний край — моя історія жива» у 2024 році, — розповіла заступниця начальника управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС, членкиня конкурсної комісії Ірина Жук.

Усі переможці та призери конкурсу отримали грамоти і подяки, сувенірну продукцію та заохочені грошовими винагородами від Первинної профспілкової організації Рівненської АЕС.

Тетяна Коровайчук.
Фото: Надія Тимофєєнко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також