Раптом що — а ховатись ніде: стан бомбосховищ у Рівному

1484 0

Ми у соцмережах:

Раптом що — а ховатись ніде: стан бомбосховищ у Рівному

Через обмеження, викликані запровадженням в Україні надзвичайної ситуації, квартири та будинки більшості рівнян перетворились на своєрідні сховища — закриті для сторонніх, з запасом їжі та інших необхідних для життя речей. А в якому ж стані справжні захисні споруди у Рівному?

У Рівному налічується 199 захисних споруд, де мають ховатися рівняни на випадок техногенних надзвичайних ситуацій. Проте більшість з них — у жахливому стані й потребують ремонту. Ця ситуація не змінюється десятиліттями.

Віктор Бабак, начальник Рівненського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області:

— Лише 28 з перевірених ДСНС сховищ та протирадіаційних укриттів перебувають у задовільному стані, ще 108 — обмежено готові. Інші 63 неготові взагалі. Велика кількість споруд затоплена, завалена, недостатньо обладнана. До частини з них взагалі доступу немає, оскільки розташовані в підвалах житлових будинків і перетворені мешканцями на комірчини для зберігання речей. 29 з цих споруд взагалі перебувають у приватній власності, що є недопустимим і протизаконним, адже в будь-який момент сховища мають бути готовими приймати людей. А все тому, що свого часу там не була проведена технічна інвентаризація і не виготовлений паспорт об’єкта, що дозволяло би максимум здавати ці площі в оренду, але аж ніяк не приватизовувати.

Наталя Поліщук, начальниця управління комунальною власністю міста:

— На балансі нашого управління перебуває близько 90 згаданих споруд. Відремонтувати їх немає можливості, кошти з міського бюджету на це треба дуже великі. Деякі споруди в настільки занедбаному стані, що їх ремонтувати просто немає сенсу — ніхто таких грошей не дасть. Їх можна тільки списати. Інші потребують менших капіталовкладень — побілки, фарбування, облаштування вентиляційної системи, встановлення дверей. Проте й на це кошти не виділяються. Вхід у деякі споруди взагалі закритий і ОСББ не дають туди доступу, вважаючи це своєю власністю. Справді, деякі споруди наразі перебувають в оренді. І якщо орендарю вигідно її утримувати, облаштувавши там, наприклад, майстерню для ремонту взуття чи склад, то він турбується про її стан. І оренда — це, звісно, вихід в таких ситуаціях. Проте далеко не всі сховища є цікавими для потенційних орендарів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також