Район про рішення міськради Рівного про плату за медицину та освіту для селян: рішення – ганебне та порушує Конституцію

2273 0

Ми у соцмережах:

Район про рішення міськради Рівного про плату за медицину та освіту для селян: рішення – ганебне та порушує Конституцію

У Рівненському районі обурені рішенням міської ради Рівного про новий вид співпраці з селами та ОТГ, що поруч.

 Тому сесія районної ради звернулася до прокуратури та міської ради.

Зокрема у зверненні йдеться, що рішення Рівненської міської ради суперечить ст. 53 Конституції України, якою передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Не відповідає ст. 2 Закону України «Про загальну середню освіту» відповідно до якої основними завданнями законодавства України про загальну середню освіту є забезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти, ст. 6 вищевказаного закону, згідно з якою передбачено, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, стану здоров’я, особливих освітніх потреб, місця проживання, складних життєвих умов, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах. Також ст. 29 закону передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, мають право вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей».

Нагадаємо, що міська рада Рівного зобов’язала мешканців сіл з 1 січня 2020 року платити за навчання своїх дітей та медичні послуги в міських установах.

Читайте також по темі: Рівне образилось: мешканці сіл відтепер платитимуть за своє лікування та навчання дітей

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також