Реальні кобзарі

1219 0

Ми у соцмережах:

Реальні кобзарі

Унікальний етномузичний проект відбудеться у п'ятницю, 11 жовтня, у Рівному. Любителі українського фольклору зможуть "вживу" почути двох представників "кобзарських цехів" Львова та Києва. Але на відміну від багатьох музикантів, котрі розвивають давні традиції кобзарювання, Олександр Тріус та Лайош Молнар є незрячими — лише люди саме з цією недугою колись могли стати "мандрівними співцями", адже їх вважали "Божими людьми".

У репертуарі Олександра Тріуса з міста Ромни та Лайоша Молнара з Червонограда — канти, релігійні псальми та історичні думи. О 15.00 вони гратимуть на подвір'ї краєзнавчого музею, а о 19.00 — у кав'ярні-книгарні "Каламаріус" (вул. Петра Могили, 18). Обидва музиканти взяли інструменти до рук, будучи вже незрячими. Лайош Молнар, втративши зір у дитинстві, вчився в спецшколi-iнтернатi для сліпих в Мукачеві, а потім вступив до Олександрійського культосвітнього училища (Кіровоград) по класу баяна. Вчився грати на бандурі, а з 2002 року освоює колісну ліру.

Олександр Тріус
А Олександр Тріус музикою займався ще у школі, грав у армійському духовому оркестрі. Внаслідок тяжкої черепно-мозкової травми зір впав до 10%. Але Олександр не був комісований і дослужив до кінця. У 2003 році осліп зовсім. П'ять років потому почав самотужки опановувати академічну бандуру і вже через два місяці брав участь у міських концертах. Але відомий лірник і мистецтвознавець Михайло Хай запропонував Олександру опанувати традиційний кобзарський інструмент — старосвітську бандуру.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також