Ревакцинація дорослих: які щеплення необхідно робити у дорослому віці?

928 0

Ми у соцмережах:

Ревакцинація дорослих: які щеплення необхідно робити у дорослому віці?

Обов’язкові щеплення роблять не лише в дитячому віці. Від деяких хвороб імунітет не зберігається на все життя, тому потрібно проводити ревакцинацію. До того ж, якщо ви пропустили планові щеплення в дитинстві, їх необхідно надолужити.

 Сьогодні говоримо про щеплення, які мають одержати дорослі за Календарем профілактичних щеплень, а також про рекомендовані щеплення.

Щеплення від дифтерії та правця – обов’язково кожні 10 років

Одна з найнебезпечніших інфекцій — правець. Вона не передається від однієї людини до іншої і не спричиняє епідемій. Проте інфікуватися нею можна навіть через невелику подряпину. Лікується правець погано та має високу летальність. Як від нього захиститися, розповідає Віктор Мороз, завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Рівненського обласного центру контролю і профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України:

- У випадку правця щеплень, зроблених у дитинстві, недостатньо. Починаючи з 26-річного віку, дорослий має кожні десять років вакцинуватися проти дифтерії та правця протягом усього життя. Чому це так важливо? Бо смертність від правця сягає 70%. А без вчасно наданої допомоги шансів вижити практично немає. Якщо не пам'ятаєте, чи вакцинувалися від правця в дитинстві або чи ревакцинувалися — ви в групі ризику. Небезпека чатує навіть під час звичної роботи на городі: спори правця надзвичайно живучі і можуть знаходитися у грунті роками, а потім потрапити з брудом до відкритої рани.

Окрім того, заразитися можна через поранення зараженими предметами — наприклад, іржавим цвяхом, арматурою, щіпкою від деревини або через укуси тварин (бо спори також “мешкають” у кишковому тракті деяких тварин). У таких випадках не варто нехтувати екстреною вакцинацією, якщо вже планову пропустили. Лише за останній місяць на Рівненщині зробили майже 70 екстрених щеплень від правця, а значить — потенційно врятували десятки життів. Ревакцинації ж цього року потребують понад 46 тисяч мешканців області.

Симптоми правця включають головний біль, стиснення щелеп, проблеми з ковтанням, витріщання очей, надмірне потовиділення, лихоманку, зміну артеріального тиску та прискорене серцебиття, а ще — м'язові спазми та болісну напругу у всьому тілі. Сильні судоми просто “викручують” хворого, може зупинитися дихання через спазмування дихального центру — це тому, що інфекція вражає нервову систему. Вилікуватися самому вдома неможливо.

- Вакцина проти правця та дифтерії АДП-М – комплексна, знадобиться всього один укол зі зменшеним вмістом антигенів. Вона закуповується державою, тож щеплення безкоштовне. Тому раджу усім перевірити дату свого останнього щеплення та звернутися до сімейного лікаря, – додає епідеміолог.

До слова, безкоштовно вакцинуватися проти дифтерії та правцю можна навіть без підписаної декларації. У медичному закладі повинні надавати цю послугу незалежно від того, чи обрали ви свого сімейного лікаря, чи ні. А якщо є фінансова можливість, то можна звернутися до приватних медичних центрів і вже за власний кошт вколоти собі вакцину АКДП-М, яка захистить не тільки від дифтерії та правцю, а ще й від кашлюку. Що особливо рекомендується вагітним та сім'ям з маленькими дітьми, щоб убезпечити малюків від ще однієї смертельної хвороби.

Пропущені у дитинстві щеплення необхідно надолужити у дорослому віці

Дорослим треба вакцинуватись проти кору, краснухи та паротиту, якщо вони ніколи не вакцинувались від цих хвороб чи немає медичних даних про імунізацію. Те ж саме стосується імунізації проти гепатиту B, яка захищає від небезпечних наслідків вірусної інфекції – цирозу і раку печінки. наголошує Віктор Мороз. Тому консультуйтесь зі своїми сімейними лікарями і будьте свідомими у питаннях особистого здоров’я.”

Окрім щеплення від дифтерії та правця, не варто також забувати про щорічну епідемію грипу — адже кожного сезону, як правило, циркулюють інші штами. Початок осені – це вдалий період, щоб завчасно вакцинуватися. Коронавірус теж нікуди не зник, тож варто поновити щеплення бустерною дозою або вакцинуватися, якщо досі цього не зробили.

Випадків ковіду зараз значно менше, у цьому важливу роль зіграла і вакцинація. Вона захищає від важкої форми коронавірусної хвороби та смерті від неї. Особливо важливою вакцинація є для людей із груп ризику. Тому ввели другу бустерну дозу, щоб провакцинувати певні категорії населення. Це люди з ослабленим імунітетом, люди старші 60 років, та ті, які перебувають в інтернатних закладах. Також другий бустер можуть отримати люди 18-59 років, які мають хронічні захворювання”,додає медик.

Станом на 27 липня другу бустерну дозу отримали 14 жителів Рівненщини. Щеплюють вакциною Pfizer.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також