Рік Бика Аркадія Музичука: українська проекція

1412 0

Ми у соцмережах:

Рік Бика Аркадія Музичука: українська проекція

Нещодавно з-під пера нашого земляка, українського журналіста Аркадія Музичука, котрий народився і виріс у селі Глинськ Здолбунівського району, вийшла книга його публіцистичних праць (Музичук А. Рік Бика. Публіцистика, аналітика. — К.: ТОВ "Друкарня "Бізнесполіграф", 2014), які раніше публікувалися у газетах "День", "Україна молода", "Голос України", "Слово просвіти", "Сільські вісті".

Безперечно позитивним з погляду упорядкування є те, що весь масив матеріалу згруповано за певними тематичними групами з промовистими назвами, що переконливо засвідчують його неабияку злободенність: "Мутація пам'яті", "Коронація корупції", "Епідемія безкарності", "Екологія душі". Прикметно, що всі вміщені в названому виданні статті, які друкувалися впродовж декількох останніх років, не втратили своєї актуальності й донині. У центрі уваги автора справедливо постають мовні питання, які кваліфіковано продумуються з урахуванням законодавчої бази, з органічним обгрунтуванням потреб українців у повноцінному спілкуванні рідною мовою у власній державі та за її межами. У цьому зв'язку можна вважати блискучим та воднораз безкомпромісно сміливим твердження про неналежне дотримання мовної дисципліни у стінах найвищого законодавчого органу України — її Верховної Ради, на різних рівнях інших державних структур загальноукраїнського та місцевого масштабів тощо. Абсолютно виправдано порушується питання про чистоту мови, заперечується її псування різноманітною "шахово-матовою термінологією", в основі якої, як справедливо стверджують теперішні вчені-філологи та психологи, знаходиться стан заляканості людини перед труднощами життя, слабкість її внутрішньої позиції. У такому ж плані автор ставить питання про належне функціонування культурних цінностей. Таких, що в позитивному сенсі визначають майбутнє нації, а не провадять її до деградації. Неординарність творчого обдарування Аркадія Музичука зумовлює поєднання в його особі не лише талановитого публіциста, а й поета, кіносценариста, телекоментатора, організатора та керівника різноманітних творчих проектів. Усі вони чинять позитивний вплив на реалізацію його найголовнішого фахового вияву — журналістського. Названа багатогранність асоціюється з масштабністю публіцистики Івана Франка, гумористично-сатиричною стихією прози Леся Мартовича, європеїзаторською місією памфлетів Миколи Хвильового. Кожен читач, який по-справжньому вдумливо ознайомиться з конкретикою статей, вміщених у книзі "Рік Бика", визнає її неординарну вартість у розбудові незалежної України.

Богдан КИР'ЯНЧУК, професор та завідувач кафедри української літератури Рівненського державного гуманітарного університету.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також