Ринок «Моріон»: і торгують, і воюють

1935 1

Ми у соцмережах:

Ринок «Моріон»: і торгують, і воюють

У Рівному ринок «Моріон», що діє біля однойменного торгового центру, почав змінюватись. Уже встановили перші двадцять нових кіосків, які скоро запропонують торговцям. У майбутньому реконструкція торкнеться й інших рядів, на яких час залишив свій відбиток. Тим не менше половина підприємців, що там торгують, не платять за оренду адміністрації ринку. А протистояння на базарі триває. Торговці ходять на сесії, вимагаючи у депутатів віддати їм в оренду частину землі на базарі. Але депутати відмовляються розривати договірні відносини з власниками ринку — братами Свистунами, які організовують там торгівлю.

 Сергій Яганов, підприємець:

- У 2016 році я вирішив не продовжувати договір оренди зі Свистунами. Таких, як я, близько 60 осіб. Із нами вони розбираються силою. Наприклад, мій кіоск вони хотіли о 4-й ранку викинути, а на його місце встановити інший. Їх не бентежить те, що металеві бокси вони вивозять разом із товаром. Через це ми уже організували нічне чергування. Тобто вдень торгуємо, а вночі дивимося, щоб ніхто не знищив наше майно. Ті з підприємців, хто торгував рибою та ковбасою, змінили свої групи товарів. Адже нам відключили електроенергію. Окрім того, гучномовцем кожних п’ять хвилин адміністрація ринку запускає оголошення, щоб у конкретних продавців люди не купували товари.

Ігор Свистун, співвласник ринку «Моріон»:

- Більше року половина торговців на ринку не платить орендну плату, а отже й незаконно там знаходяться. Ми просили поліцію втрутитись у цю ситуацію. Однак правоохоронці нічого не роблять. Зараз ми працюємо над тим, як безболісно вирішити цей конфлікт. Плануємо запросити на ринок з перевіркою державну службу України з питань праці та інспекцію, яка контролює якісь товарів. Будемо рухатися лише у законному руслі. Якби були інші власники, то б вони уже давно там усе знесли, поставили торгово-офісний центр, зробили стоянку та облагородили територію.

Ігор Ковалець, голова постійної комісії з питань підтримки підприємництва:


- Міська рада уже створювала дві комісії з вирішення проблеми ринку «Моріон». Однак усе постійно заходить у глухий кут. Підприємці просять, щоб місто забрало у Свистунів землю під ринком і віддало їм в оренду. Хоч варто знати, що підприємці, які торгують на “Моріоні”, добре заробляють. Усі мають дах над головою та забезпечені. Але вони про це ніде не говорять. Замість того заявляють про утиски й кримінал, існування якого не підтверджують правоохоронні органи. Іншими словами, це бізнес-протистояння. І немає жодної причини, чому в нього має втручатися міська рада. Брати Свистуни хочуть отримувати прибутки із землі, яку орендують в міста, а дрібні підприємці прагнуть менше їм платити. Вони заявляють, що їм невигідно там працювати. Однак якщо це так, то хай ідуть торгувати на ринок «Дикого». Там багато вільного місця, але із зрозумілих причин вони цього не роблять.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також