Ринок на Рівненщині «стоїть», але житло будують

5289 0

Ми у соцмережах:

Ринок на Рівненщині «стоїть», але житло будують

Через війну з труднощами зіткнувся не один бізнес. Зокрема, ринок нерухомості сьогодні не має можливості повноцінно працювати, адже Міністерство юстиції закрило доступ до більшості державних реєстрів і ніхто не скаже, наскільки в подальшому злетять ціни на житло. Однак це не заважає забудовникам зводити нові об’єкти в надії, що невдовзі ситуація зміниться на краще. А щоб наблизити цей день, власники великого будівельного бізнесу об’єднуються заради допомоги військовим.

Сергій Качановський, забудовник, власник ТОВ «Альянс-Капітал»:

— Ринок нерухомості практично зупинився, і це триватиме, доки знову не запрацюють державні реєстри — а без цього ніхто не зможе продати чи купити житло. Та попри все, будівництво триває. У нас було два тижні простою, але після спільної наради забудовників із головою обласної військової адміністрації Віталієм Ковалем вирішили, що потрібно працювати. Зокрема, будуємо сучасний житловий комплекс на 30 тис. м кв. на вулиці В’ячеслава Чорновола, біля Басівкутського водосховища. Війна внесла свої корективи: є певні труднощі з логістикою, збільшення витрат практично на всі матеріали. Скажімо, арматура зросла в ціні з 24 тис. за тонну до 33 тис., також подорожчали скло, бетон та інше. Можна «подякувати» окупантам, бо зруйнували завод у Житомирі, який забезпечував країні майже 80% виробництва мінеральної вати, яка іде на утеплення будівель… Загалом ми намагаємося підтримати місцевих виробників, але дещо доводиться везти здалеку.

Комендантська година на наш графік практично не впливає, адже 90% працівників у нас також місцеві, а робочий день триває з 9-ї до 17-ї, максимум до 19-ї год. Тож на роботу усі встигають. Під час повітряних тривог працівники спускаються до підвалу. Колектив працює злагоджено, а за тими, хто пішов захищати Україну зі зброєю в руках, зберігаємо робочі місця та заробітну плату.

Сподіваємося, що державні реєстри невдовзі відновлять свою роботу. Але житло однозначно дорожчатиме. І спрогнозувати собівартість наразі не зможе жоден забудовник, адже ситуація постійно змінюється. Зараз потрібно робити усе, щоб наблизити перемогу — працею, волонтерством, податками. Наша компанія спільно з багатьма іншими місцевими забудовниками відновили громадську організацію, яка допомагає нашим Збройним силам та переселенцям усім, чим може: медикаментами, харчами, одягом, автотранспортом. Передали бійцям уже близько тисячі бронежилетів. Війна — жахлива річ, але зараз українці згуртовані як ніколи.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також