Рівне може "помолодшати" на півтора століття

1530 0

Ми у соцмережах:

Рівне може

Науковці піддали сумніву першу писемну згадку про Рівне. Про це йшлося на круглому столі "Початковий період історії Рівного". За даними документальних джерел та історіографічних досліджень, відлік сучасного Рівного швидше всього стартує з 1434-го замість 1283-го року.

Учасники круглого столу, що відбувся в обласному краєзнавчому музеї, піддали сумніву автентичність першої писемної згадки про обласний центр, повідомляє Суспільне. За словами низки доповідачів, історичні джерела, на які було заведено опиратися дотепер, пов'язані зовсім з іншим польським містом. Відтак, вік сучасного Рівного замість 1283-го року варто починати, швидше за все, з 1434-го.

"Це дуже кропітка робота. Це не просто ввести в інтернет пошуковий запит і він вам видасть усі ссилки. Всі документи – не українською і навіть не російською мовами. Це польська, старолатинська мова, багато в рукописному вигляді. Тобто ще й розібрати почерк", – розповіла старша науковиця відділу давньої історії музею Ольга Морозова.

У музеї кажуть, що роботу над цією темою продовжать.

"Круглий стіл – це буде поштовх для того, щоб ті питання, які вже є в історіографії, щоб їх розвивати. Підтверджувати або заперечувати. Музей вирішив зібрати наших працівників, тих дослідників, які вивчають давній період історії Рівного і обговорити проблеми, які є. Думаю, це буде тільки початок", – прокоментував директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

Нагадаємо, у 1983 році Рівне помпезно відсвяткувало 700-річчя. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також