Рівне втратить пів мільярда

1302 0

Ми у соцмережах:

Рівне втратить пів мільярда

Якщо держава забере з міського бюджету доходи від податку на зарплату військових.

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — це 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. В тому числі й військовослужбовців, які зареєстровані на території громад. Частина цього податку з державного бюджету досі перерозподілялась на місцеві, і це було чималим доходом. Тепер уряд пропонує податок на зарплати військовослужбовців залишати в державному бюджеті.

— Якщо держава таки забере від міського бюджету доходи від ПДФО військових, то на 2024 рік, орієнтовно, Рівне втратить 500 мільйонів. Але ми не зупиняємося і шукаємо додаткові джерела надходжень. Давно поставив такі задачі, щоб ми були готові, щоб місто від того не постраждало. Також потрібно економити, це однозначно. Ті видатки, які пишуть в програмах і які не вкрай важливі, потрібно скоротити, закумулювати ці гроші військовим, ветеранам, сім’ям загиблих, ВПО, бо це наш пріоритет, — так прокоментував це секретар міськради, в.о. міського голови Віктор Шакирзян.

А тим часом днями рівненські депутати на сесії вкотре перерозподіляли міський бюджет. Як завжди, частину грошей насамперед передбачили для військових, зокрема — понад мільйон гривень піде на видатки для трьох військових частин, а 1,8 млн — на харчування членів добровольчих формувань.

Крім того, чимало мільйонів піде й на ремонти в медичних та освітніх закладах. Наприклад, міській дитячій лікарні потрібно 4 млн на обладнання та майже 975 тисяч — на капремонт мереж зовнішнього електропостачання та монтаж дизельної електростанції. Центральна міська лікарня витратить 1,2 млн на капремонт частини внутрішньої системи електропостачання і щоб зробити точку для підключення дизель-генератора. Пів мільйона піде на міську лікарню № 2, щоб встановити систему безперебійного електроживлення для харчоблоку та поліклінічного відділення. ЦПМСД «Ювілейний» очікує 229 тис. на капремонт теплового пункту, а амбулаторія у Квасилові — 646 тис. грн на реконструкцію зовнішньої теплової мережі.

З-поміж іншого, майже 4,5 мільйона необхідно для укриття в ліцеї «Центр Надії», ще майже по півмільйона планують на вікна у «Гармонії» та ремонт вуличного освітлення на території гімназії № 17. Міському Будинку культури потрібен підйомник для інвалідного візка та сценічні світильники. Понад мільйон — на капремонт освітлення спортзалу у ДЮСШ № 4 та 1,1 млн — на капремонт та індивідуальний тепловий пункт у СДЮСШОР № 2, де діти вчаться плавання. На 6 мільйонів запланували поповнити статутний капітал міськ-ШЕУ, 4 мільйони — на будівництво протирадіаційного укриття для школи № 14 на вулиці Боженова.

Цього разу 18,5 мільйона з міського бюджету у вигляді субвенції отримає Рівнеоблводоканал. Чому це важливо для міста — пояснив Віктор Шакирзян:

— Підприємство має заборгованість за електроенергію, тож ці кошти підуть саме на погашення цього боргу. Інакше місто одразу відчує, що це таке. Якщо не хочемо залишитися без води — діємо на випередження. Це ж не на ремонт чи розвиток підприємства, тому, думаю, це правильне рішення.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також