Рівненська адвокатка розповіла, що робити, якщо на вас «наїжджають» колектори

6482 0

Ми у соцмережах:

фото: Facebook

Правозахисниця з Рівного Юлія Щербяк поділилася тим, як правильно поводитися, коли вам телефонують колектори з приводу боргів ваших близьких

 Як вона пише у Facebook, діяльність колекторів неврегульована на законодавчому рівні:

- Зазвичай події відбуваються так: вам телефонують та запитують чи знайомі ви з «певною особою» ( донька/син, колишній, брат, товариш та інше). Після підтвердження (або не залежно від підтвердження) риторикою «наїзду» повідомляють про наявність боргу «певної особи».

При цьому колекторам вже відомо багато інформації про вас та про «певну особу» : місце роботи, наявність дітей, майна , подробиці вашого життя. Тобто усю інформацію , яку можна зібрати про Вас у відкритому доступі (ви навіть і не знаєте , що коли маєте смартфон, то втратили приватність).

Незалежно від ваших аргументів вам починають телефонувати частіше, телефонувати з різних номерів, змальовують жахливі сценарії про опис майна та відібрання дітей. Телефонують вашому керівнику , сусідам. Дзвінки можуть відбуватися посеред ночі. І ви не можете цьому зарадити.

Що діяти? Ось кілька моїх порад:

1. Зрозуміти становище , в якому ви опинилися.

Ви стали жертвою незаконної діяльності.

2. Найкраще змінити номер телефону, якщо такої можливості немає , - блокувати усі 100/500 номерів з яких вам телефонують.

3. Не вступати в розмову, а тим паче в дискусію. Ваші аргументи не будуть почуті, бо метою комунікації є - підвищити градус ваших емоцій.

4. Не відкривати кореспонденцію. У листах вам можуть надсилати фейкові рішення судів, неправдиві виконавчі лист та повідомлення про дату коли прийдуть описувати майно.

5. Якщо до вас додому з’являються колектори , викликайте поліцію та повідомляйте , що невідомі вимагають коштів. Фіксуйте візит на камеру телефону (Просіть представитись та повідомити причину візиту).

6. Набратися терпіння.

Мова не про борг, а про те, щоб посадити вас на «гачок» емоцій. Тоді ви заплатите більше і не один раз.

7. Отримувати фахову юридичну допомогу. Не поспішайте сплачувати борг, бо виявиться що це %. Як тільки колектори побачать «реакцію», зрозуміють , що «пацієнт живий», вони активізуються.
Не вступати у конфлікт з боржником ( у нас це «певна особа»). Цього добивається колектор. Якщо колектори довідаються , що їхні методи працюють, на кшталт : «не турбуйте мою маму»,- чекайте посилення атаки.

8. 
Пам’ятайте , що реєстрація місця проживання «певної особи»-боржника у вашій квартирі/будинку, не дає право звертати стягнення на вашу власність.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також