Рівненська АЕС отримала касети з американським ядерним паливом (ФОТО)

866 0

Ми у соцмережах:

Рівненська АЕС отримала касети з американським ядерним паливом (ФОТО)

Наразі 42 касети з ядерним паливом Westinghouse у 7 стандартизованих контейнерах ISО прибули на промисловий майданчик РАЕС, де фахівці здійснюють їх вхідний контроль

Ефективна співпраця НАЕК «Енергоатом» та американської компанії Westinghousе у галузі постачання свіжого ядерного палива для реакторів українських АЕС триває третій десяток років. Наразі в рамках реалізації Програми диверсифікації ядерного палива для реакторних установок ВВЕР-1000 на паливі Westinghouse працюють 6 із 15 вітчизняних атомних реакторів: енергоблоки №2 і №3 Южно-Української АЕС та чотири енергоблоки Запорізької АЕС. Фахівці галузі та представники Держатомрегулювання неодноразово підтверджували: американське паливо має зразкові експлуатаційні характеристики та гарні економічні показники.

На третьому енергоблоці Рівненської АЕС триває процедура вхідного контролю ядерного палива виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse. Його планують завантажити до активної зони реактора 2022 року – під час наступного планово-попереджувального ремонту. У червні цього року фахівці Рівненської АЕС відвідали завод компанії Westinghouse Electric Sweden AB у шведському місті Вестерос, де ознайомились із процесом виготовлення тепловидільних збірок ТВЗ-WR, комплектом технічної документації, поміж якої – переліки відхилень при виготовленні, а також відремонтованих збірок і звіти про приймання після ремонту.

Наразі 42 касети з ядерним паливом Westinghouse у 7 стандартизованих контейнерах ISО прибули на промисловий майданчик РАЕС, де фахівці здійснюють їх вхідний контроль. Начальник лабораторії відділу ядерної безпеки РАЕС Віталій Шумик пояснює: цей процес передбачає розпакування контейнерів ISО, перевірку геометричних розмірів касет та повисотного розміщення ТВЗ, огляд хвостовиків і головок касет й огляд на відсутність механічних пошкоджень та сторонніх предметів, а також переміщення нових касет до чохлів зберігання палива. Процес відбувається під контролем фахівців – представників компанії Westinghouse та Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Перші тепловидільні збірки з цієї партії завантажать до реактора енергоблока №3 РАЕС наступного року, розповідає заступник головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Галкін. «Вони будуть експлуатуватися впродовж усієї паливної кампанії. Тобто щороку свіже паливо ТВЗ-WR буде поповнювати активну зону реактора енергоблока №3. Таким чином, за чотири роки вся активна зона реактора буде заповнена паливом Westinghouse, – пояснює пан Галкін. – Тож з 2025 року енергоблок №3 РАЕС працюватиме цілком на американському ядерному паливі».

Нагадаємо, у вересні минулого року НАЕК «Енергоатом» у присутності Президента України уклала з Westinghouse контракт на постачання та ліцензування ядерного палива для двох українських реакторів ВВЕР-440 – першого та другого енергоблоків Рівненської АЕС. Таким чином, за словами керівника Енергоатома Петра Котіна, Компанія зробила черговий крок у реалізації Програми з диверсифікації ядерного палива і першою в Європі розпочинає використання палива компанії Westinghouse для ядерних блоків типу ВВЕР-440.

На черзі – візит технічних спеціалістів Westinghouse на майданчик РАЕС для обговорення технічних умов постачання палива, а також виготовлення стенда для його інспекції. Планується, що у 2024 році до активної зони реактора енергоблока №2 РАЕС буде завантажено першу партію з 12 касет Westinghouse, яка перебуватиме у дослідній експлуатації впродовж 4-6 років.

Вебсайт РАЕС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також