Рівненська «нетканка»: 50 років лідерства і стабільності

1124 0

Ми у соцмережах:

Рівненська «нетканка»: 50 років лідерства і стабільності

У цьому році Рівненська фабрика нетканих матеріалів відзначає півстолітній ювілей. Свого часу вона була одним із стратегічних підприємств легкої промисловості й найбільшим у своїй галузі не тільки у Радянському Союзі, а й у Європі. Сюди направляли заздалегідь підготовлених працівників з усіх куточків країни. Сьогодні фабрика є одним із найуспішніших підприємств легкої промисловості в Україні, яке виготовляє продукцію для будівництва доріг, пошиття одягу та взуття, конструювання м’яких меблів та матраців на пружинних блоках і для багатьох інших галузей.

З нагоди 50-річчя фабрики у залі Рівненської обласної наукової бібліотеки зібралися ветерани підприємства, його теперішні працівники та керівництво, а також студенти економіко-технологічного коледжу, котрий готує майбутніх спеціалістів для «нетканки».

 

Одна з найперших працівниць підприємства Ніна Солдатова пригадує:

— Я закінчила Московський текстильний університет, і мене в числі інших випускників направили в далеке Рівне на роботу. Правду кажучи, ніхто з нас не хотів сюди їхати, адже ми знали, що фабрика тільки будується. Коли прибули, тут було лише одне приміщення, навіть не було підлоги, всюди — будівельна техніка. Обладнання надходило з усього Союзу, з Чехословаччини, Японії. На наших очах у титанічних зусиллях зростало велике підприємство. Першою продукцією, яку ми виткали на наших верстатах, була простенька технічна тканина. Але як же ми їй раділи, бо саме з неї розпочалося це унікальне виробництво!

За словами колишнього директора підприємства Володимира Коберського, наприкінці 90-х років, коли «нетканка» опинилася перед загрозою повної зупинки, її власником стала компанія «Пульсар і Ко». На підприємстві було проведено повну технічну модернізацію. Завдяки оновленому обладнанню почали виготовляти конкурентну в галузі легкої промисловості продукцію, в тому числі й на експорт. Сьогодні на фабриці працює 450 офіційно працевлаштованих робітників.

 Богдан Гапяк

Заступник генерального директора компанії «Пульсар», член Наглядової Ради фабрики Богдан Гапяк зазначив:

— Я щасливий, що попри всі бурі, наша «нетканка» продовжує працювати, підтримуючи національну економіку та сплачуючи чималі податки. Наша продукція зорієнтована на інфраструктурні проекти держави — будівництво доріг, мостів, аеропортів, будинків та інші. Ми є лідерами в Україні з виготовлення геосинтетичних матеріалів та меблевих полотен. Адже ця продукція виготовляється на виробничих лініях, що не мають аналогів в Україні. Саме з використанням нашого геотекстилю свого часу будувалися траса Київ-Чоп (ділянка від Києва до Житомира протяжністю в 123 км), усі головні транспортні розв’язки біля Рівного, відремонтовано асфальтобетонне полотно на вулиці Соборній у Рівному, на проспекті Бажана у Києві, проспекті Свободи у Харкові, вулиці багатьох інших міст України. Маємо надію взяти участь у будівництві Північної об’їзної та Грибовицького сміттєзвалища. Працюємо і з приватними забудовниками.

Фабрика нетканих матеріалів, окрім армованого геотекстилю, виготовляє матеріали для зручних ортопедичних матраців «Комфорт» і «Венето», полотна для виготовлення фільтрів для твердопаливних котлів та очистки повітря на хімічних, металургійних, борошномельних підприємствах. А віднедавна «нетканка» першою в Рівному взялася за виготовлення модних нині екосумок та інших аксесуарів.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також