Рівненська «Спарта»: вчать спочатку думати, а уже потім бити

4738 0

Ми у соцмережах:

Рівненська «Спарта»: вчать спочатку думати, а уже потім бити

Нещодавно у Рівному відновив свою діяльність найстаріший спортивний клуб міста – «Спарта». Приміщенню на вулиці Замковій, у якому працює клуб, уже більше ста років, тож на деякий час, поки тривав ремонт, його закрили. На першому поверсі після ремонту розмістили тренажери, а на другому залишився зал боксу, яким так славилася «Спарта». Адже саме у цьому клубі навчав легендарний тренер, родоначальник рівненського боксу Анатолій Яндала.

 В оновленому залі уже виявили бажання навчатися боксувати та тримати удар близько півсотні рівнян різного віку. На початковому етапі для дітей шкільного віку тренування безкоштовні. Цікаво, що одним із перших у зал прийшов хлопчик, який на початку війни переїхав у Рівне із Донецької області. Оскільки батьки Михайла, окрім нього, виховують ще десятьох дітей, у хлопця не було змоги придбати собі навіть спортивну форму. Зрозумівши проблеми хлопчика, у «Спарті» йому дали усе необхідне для тренувань.

- Головне завдання «Спарти» - відновити у Рівному якість боксу, - розповідає тренер Леонід Кравчук. – Це зробить наших місцевих спортсменів конкурентними в Україні. Адже бокс – це не тільки спорт, але й хороше видовище. У свою чергу, хороші умови тренування, які ми тут створили, покращать рівень підготовки, який боксеру допоможе на рингу. Скажу відверто, багато людей не розуміють, що бокс - це високоінтелектуальний вид спорту. Адже спочатку спортсмен тренує розум, який допомагає йому вправно керувати своїм тілом. Наш процес навчання можна пояснити кількома словами: швидко мислиш – швидко рухаєшся. Тобто спортсмен має мати міцне координоване тіло, яким він керує за допомогою думки. Це і є той якісний бокс, про який багато хто забув.

Успішність такого підходу вже довів світові український боксер Василь Ломаченко. Адже він одним обманним рухом на рингу може збити суперника з пантелику. Такий стиль бою дуже відрізняється від того, до якого звикла публіка у США, наприклад. Раніше глядачі переважно бачили бійців, а не боксерів, які не знають, що таке інтелектуальний бокс. Вони на рингу демонстрували лише силовий бокс, завдання якого зламати суперника. Зараз у багатьох залах Рівного панує схожий підхід.

У «Спарті» починають навчати дітей із восьмирічного віку. Звісно, перед тим, як молодого учня випустять на ринг, він деякий час працює над власним тілом та координацією. Адже перший тренувальний бій у ринзі є серйозним випробуванням для дитини. І якщо випустити на ринг непідготовленим, то у дитини після такого може бути моральна травма.

За словами тренера Леоніда Кравчука, найчастіше у «Спарту» приходять, щоб навчитися захистити себе:

- Переважна більшість дітей приходить у зал, щоб довести, в першу чергу, собі, що вона може себе захистити. Повірити у себе боксеру допомагає тренер, який є не лише спеціалістом, але й педагогом. У тренувальному процесі не можна бути диктатором та кричати на учнів. Із дітьми, які хочуть навчитися боксу, треба шукати спільну мову. Коли до людини ставишся як до рівної, то вона захоче ще раз прийти у зал. На учня не потрібно морально тиснути. Лише так він повірить у себе та буде розвиватися. Впевненість у собі дозволяє робити хороші вчинки, а це уже критерій особистості. Під час тренування в учня з’являється впевненість у власних силах та зникає страх, який раніше заважав йому захистити себе. Разом з впевненістю приходить і розуміння, що силу потрібно використовувати правильно.

Окрім багаторічної історії, зал боксу на вулиці Замковій ще є унікальним тим, що боксери тут приділяють час не тільки відпрацюванню ударів та власній координації, але й фізичній підготовці. Бо на першому поверсі у «Спарті» діє спеціалізований силовий зал із тренажерами. Там боксери працюють над власним тілом.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також