Рівненські атомники: донорство — це важливо, корисно та благородно

774 0

Ми у соцмережах:

Рівненські атомники: донорство — це важливо, корисно та благородно

14 квітня за ініціативи первинної профспілкової організації Рівненської АЕС на базі Вараської багатопрофільної лікарні працівники електростанції, представники профспілки, військовослужбовці військової частини НГУ з охорони та оборони РАЕС здали кров для формування її стратегічного запасу.

За словами медичного директора Вараської багатопрофільної лікарні, згідно зі стратегією розвитку в Україні Центри крові були лише в містах обласного значення. У зв’язку з військовими діями РФ ця стратегія переглядається. На сесії Вараської міської ради ухвалено рішення про створення на базі Вараської лікарні Центру крові з подальшим його ліцензуванням.

— Нещодавно закуплено достатню кількість гемоконів, що дасть змогу робити забори крові в повному обсязі. Також отримали два холодильники для зберігання компонентів крові, центрифугу, вагопомішувач, запаювач. Паралельно закуплено обладнання для лабораторного обстеження матеріалу, доукомплектовуємо відділення усім необхідним, головне — є персонал відповідної кваліфікації, відтак подаватимемо документи на отримання ліцензії. Наразі запаси усіх груп крові зберігатимуться у лікарні та за потреби будуть відправлятися де найбільше необхідно. У колцентрі фіксується багато звернень мешканців громади, зокрема серед атомників, які виявляють бажання стати донорами, — відзначає медичний директор лікарні.

— Працівники електростанції часто запитували, як можна організовано здати кров. Так виникла ідея колективного звернення до лікарні з цією метою. Нині особливо важливо, щоб кров необхідної групи завжди була в наявності для надання термінової допомоги. Приємно, що охочих більше, ніж потреби крові, а також що і ця добра справа робиться командно, на чолі з генеральним директором РАЕС, — прокоментував голова профспілки електростанції.

39-разовий донор — працівник цеху зварювання Петро відзначив, що деякі з атомників вперше наважилися на такий крок, бо усі розуміють, наскільки ця допомога необхідна для відновлення після поранень, травм чи хвороб цивільним та військовим. Здані мілілітри крові потім конвертуються у чиєсь врятоване життя.

Також згуртувалися для донації крові й військовослужбовці НГУ, які мають рідкісну групу крові — негативний резус-фактор.

— Якщо стан здоров’я дозволяє, то кров потрібно і корисно здавати. Велика сила донорства у тому, що люди допомагають тим, кого вони й не знають, у цьому є усвідомлення цінності людського життя. А з огляду на сьогодення, потрібно долучатися до донорства усім, хто має таку можливість, — розповів нацгвардієць Анатолій.

Голова одного з цехових комітетів електростанції Андрій долучився до акції донації крові задля допомоги військовикам:

— Почуваюся чудово, кров здаю ще зі студентських часів. Це справа правильна, щира та добра, і її потрібно робити не лише у воєнний час, а й у мирний. Адже ваша кров може врятувати комусь життя. У цей тяжкий час працівники Рівненської АЕС намагаються допомагати по-різному: на передовій, в територіальній обороні, збираючи та доставляючи допомогу як для військових, так і гуманітарну допомогу для потреб внутрішньо переселених осіб і мешканців районів, які найбільше постраждали від окупації російських військ. Тільки разом ми переможемо! Все буде Україна!

Усі охочі можуть долучитися до донорства, для цього необхідно телефонувати до колцентру Вараської багатопрофільної лікарні за такими номерами телефонів: 067-363-78-68 та 067-435-99-49, повідомити свою групу крові та записатися до резерву.

Стань одним із тих, хто рятує життя!

Віта НИШКАЛЮК, пресцентр РАЕС. Фото Надії Тимофєєнко


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також