Рівненські медики розповіли, що робити, якщо вжалив ґедзь

2477 0

Ми у соцмережах:

Рівненські медики розповіли, що робити, якщо вжалив ґедзь

У нестерпну літню спеку, коли прохолода є життєво важливою для кожної людини, саме у місцях, де так хороше — на природі, особливо поблизу водойми — варто остерігатись зустрічей з комахами, які дуже чекають на побачення з людиною, - попереджають в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

 - Ґедзі, а мова саме про них, зараз особливо активні, бо це період зростання їх чисельності, котрий триватиме ще 9-10 тижнів. Саме за цей час самички намагаються напитись людської крові, аби відкласти яйця, задля цього чатують на своїх жертв на лісових сонячних галявинах, полях, луках, особливо полюбляють водойми, адже саме тут розвивається їх потомство та й дорослі ґедзі потребують багато води для пиття й охолодження свого тіла, до того ж прибережні території є основними місцями випасу худоби, яка є головним прогодовувачем цих комах, - кажуть фахівці Центру.
 
- За результатами наших фенологічних спостережень у Рівненській області ідентифіковано 35 видів ґедзів, з них 17 є багаточисельними, дошкуляють людям та тваринам вони переважно у сонячні та теплі дні, хоча є й поціновувачі прохолодної дощової днини.
 
Укуси цих комах дуже болючі, адже ґедзі при кровосмоктанні досить глибоко розрізають шкіру людини своїм ротовим апаратом, схожим на ножиці, при цьому вводять в рану антикоагулянти, щоб запобігти згортанню крові, позаяк для насичення ці членистоногі потребують її досить багато, зокрема великі їх різновиди здатні випити до 30 мл.
 
Зважаючи на сильні руйнування шкіри та вплив багатьох токсинів, окрім гострого болю, який може тривати понад 2 години, на місці ураження утворюється тривала набряклість і почервоніння, часто приєднуються алергічні реакції, а нестерпний свербіж призводить до вторинного бактеріального інфікування рани та виникнення флегмон чи абсцесів. Окрім того, ґедзі є переносниками таких небезпечних хвороб як туляремія, сибірка, трипаносомоз, а також збудників гельмінтозів.
 
 Якщо ж ґедзеві все ж вдалось завдати людині неприємностей, найперше необхідно промити та продезінфікувати уражене місце, спочатку до нього слід прикласти щось тепле, аби зруйнувати та зменшити токсичний вплив активних компонентів секрету цих комах, які надходять при укусі, вже за хвилин 10 накласти холод, щоби зменшити біль та набряк. Не зайвим буде прийняти антигістамінний та знеболювальний засоби після консультації зі своїм сімейним лікарем.

 Червоними прапорцями, коли після укусу ґедзів потрібно негайно звернутись до медичного закладу є:
- атака одночасно декількох комах;
- набряк, що збільшується, зокрема не лише в ураженому місці;
- лихоманка;
- задишка;
- зниження артеріального тиску;
- алергія будь-якої етіології в анамнезі.
 
 Аби вберегтись від укусів ґедзів для відвідування місць відпочинку обирайте максимально закритий одяг із цупкої тканини та подбайте про репеленти, які ефективно відлякують цих комах, щоб ніхто не заважав насолоджуватись яскравими літніми днями.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також