Рівненський лікар: коронавірус мутував і це нормально

5420 0

Ми у соцмережах:

фото з  Facebook

У Англії виявили новий штам COVID-19, який є більше заразним.

 Однак лікар з Рівного Павло Сільковський розповів для «ТСН», що в мутації вірусу немає нічого дивного. Незрозумілою є лише паніка у всьому світі:

- У мене таке враження, що страх і паніка настільки заволоділи людством, що просвіту в найближчій перспективі не видно. Прикро, що на підтримку цього страху задіяне і наукова спільнота. Виявили новий штам вірусу. Але від самого початку всім було відомо, що це РНК-вмісний вірус і він може швидко мутувати.

Медик провів паралелі з грипом, який теж щороку мутує.


- З іншого боку, практично кожного року ми мали новий штам вірусу грипу. І якось же людство продовжувало жити. І кордони не зачинялися, і літаки продовжували літати. А тепер локдаун за локдауном, обмеження, комендантські години. Але ж коронавірус почав поширюватися приблизно рік тому. І що дивного, що новий рік приніс новий штам? З грипом раніше було так само. Але вже новий рік, а у нас практично немає грипу. Тоді, як раніше до нового року ми мали вже значну кількість хворих, - уточнив Сільковський.

Павло Сільковський припускає, що люди, які перенесли коронавірусну хворобу, є більш стійкими до грипу.

- За моїми спостереженнями ті, які на початку 2020-го перехворіли на звичайний грип і ГРЗ, потім деякий час не хворіли на COVID-19 навіть після підтвердженого контакту з хворими. Припускаю, що перехворілі на COVID-19 будуть більш стійкими до захворювання на цьогорічний грип. Чому немає досліджень з цього приводу? Щоб хоч якийсь оптимізм на фоні світової істерії, — сказав лікар.

На думку Павла Сільковського, нові штами коронавірусу з'являтимуться все більше, тому люди повинні морально бути до цього готовими.

- Моя позиція — потрібно навчитися з цим жити. Так, мають бути деякі нові правила поведінки і комунікації. Але зачиняти все навколо, лякатися одне одного, істерити — не вихід. Інакше від страху помреш швидше, ніж від нових штамів. Бо вони будуть все нові й нові. Можна заборонити весь транспорт — тоді гарантовано не буде ДТП і смертей від них. Але ж це принесе нові проблеми. Чи не так? Так і тут. Потрібно впроваджувати розумні і логічні правила, а не продукувати все нові заборони і покарання , — вважає Павло Сільковський.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також