Рівненський лікар - про COVID: «Організм мусить сам вбити вірус і сам зняти запалення»

14886 0

Ми у соцмережах:

Рівненський лікар - про COVID: «Організм мусить сам вбити вірус і сам зняти запалення»

Відомий рівненський лікар Павло Сільковський далі розповідає своїм читачам у Фейсбуці про коронавірус та антибіотики, які добивають печінку, нирки і ще дещо. Все, крім віруса.

-  Буває так, що в легені потрапляють мікроби. І тоді організм реагує на це запаленням. Починається пневмонія. Що робить лікар, якщо діагноз підтвердиться? Призначає антибіотики. Для чого? Бо поки в організмі будуть патогенні мікроби, доти триватиме запалення. Антибіотик не знімає запалення. Антибіотик вбиває мікроби. А коли мікроби зникли, запалення поступово проходить саме.

Що стається, якщо людина хворіє на ковід? Дуже часто в легенях при цьому теж є запалення. Але воно інше. Його, як правило, не чути вухом і не видно на рентгені. Тому, до речі, немає необхідності при цьому обов’язково слухатися. Коли пацієнт іде не КТ, там знаходять «матове скло». В медицині це називається пульмоніт. Ці запальні зміни викликані вірусом. І антибіотик тут безсилий. Організм мусить сам вбити вірус і сам зняти запалення. Повірте, майже завжди йому це під силу.

Натомість, дуже часто можете почути інше. Ось кілька ситуацій і їх пояснення.

1. Але я пив антибіотик і мені на третій, п‘ятий, десятий день стало краще. З дуже великою ймовірністю вам і без нього стало би краще. Проте, коли, не дай Бог, прийде ситуація, в якій антибіотик справді буде потрібен, його ефективність уже може бути значно нижчою. Ситуація може стати патовою.

2. Але мені так боліло за грудиною, в спині, під лопаткою, що я думав, що легень у мене вже немає. Що вони скрутилися в трубочку і згнили, як помідори. Так, але це були м‘язові болі, які майже завжди є при ковіді. Якщо ви не знали, то легені не болять, зовсім. І якщо вам боліло, то це не легені. З легенями в цей час могло бути все добре.

3. Для профілкатики бактеріальних ускладнень антибіотик таки потрібно пити. Дуже дивно чути таку версію, тому що ліки завжди розробляють, призначають і приймають для лікування, а не профілактики. Профілактика ліками - це ноу хау. Яке потім призводить до антибіотикорезистентності.

4. Краще перебдєть, ніж недобдєть. Інколи це має сенс, якщо лікар реально бачить підозри на бактеріальне ускладнення. В іншому випадку - це дуже і дуже погано. На розробку нових антибіотиків йдуть роки, маса роботи і маса коштів. А на їх нейтралізацію - кілька років безконтрольного прийому за схемою «перебдєть». І все. Немає ефективного антибіотика. Мікроби виробили стійкість і їх уже не бере. Коли Флемінг винайшов пеніцилін, то 1-2 доз було достатньо, щоб вилікувати пневмонію середньої важкості. А тепер пеніциліном не особливо щось і вилікуєш, хоч і дозу піднімеш в багато разів, і кратність, і тривалість прийому.

Але щоб хто не говорив, якщо в аптеці це можна вільно купити і вільно пити, то в момент хвороби логіка відключається. Людина вперто йде і починає пити не один, а два, три, а то й чотири антибіотика разом. Щоб уже точно добити той клятий вірус. А добиває печінку, нирки і ще дещо. Все, крім віруса. Не одразу, звичайно. Поступово. Але високоточно. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також