Рівненський нардеп хоче скасувати День Незалежності 24 серпня

4797 5

Ми у соцмережах:

Олег Осуховський

Олег Осуховський, народний депутат від Рівного, разом з однопартійцями з ВО «Свобода» зареєстрував проект «Постанови про День Незалежності України».

Відповідно до проекту, святкувати День Незалежності нардеп пропонує не 24 серпня, а 22 січня, оскільки саме цього числа 1918 року Центральна Рада проголосила IV Універсал – про суверенність Української Народної Республіки.

24 серпня «свободівці» пропонують також залишити серед державних вихідних, але уже вважати його Днем відновлення Незалежності України.

Свою позицію щодо Дня Незалежності нардепи пояснюють так:

«22 січня 1918 року був проголошений IV Універсал Центральної Ради УНР, яким відновлено національну державність Української нації, проте з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року територія України була окупована.

У період совєтсько-московської окупації продовжував діяти уряд УНР в екзилі. Також впродовж 20 століття робились спроби відновити Українську державність: у 1938 році (у формі Карпатської України) та в 1941 році (у формі відновлення Української держави).

Спадкоємцем всіх цих державних утворень виступає сучасна Україна, що було визнано передачею повноважень останнім легітимним головою уряду в екзилі УНР Миколою Плав’юком президенту України Леонідові Кравчуку.

Однак цей факт не був включений до законодавчого поля, через що Україна юридично визнавала себе спадкоємцем окупаційної адміністрації – так званої «Української Радянської Соціалістичної Республіки», на відміну від держав Балтії, що відразу ж проголосили відновлення втраченої у 1940 році незалежності, визнавши совєцький режим окупантом з усіма відповідними наслідками для державотворення. Такі дії пришвидшили євроатлантичну інтеграцію Естонії, Латвії та Литви, тоді як Україна ментально залишалась у полі колишнього окупанта.

Задля відновлення історичної справедливості, повернення правонаступності державотворення української нації необхідно визнати спадкоємність сучасної держави Україна від Української Народної Республіки. Першим етапом цього шляху і стане перенесення Дня Незалежності на 22 січня».

Олег Осуховський про проект говорить так:

- Передусім, хочу наголосити: ми не пропонуємо скасувати відзначення 24 серпня як Дня Незалежності і як державного свята, а вважаємо, що цю дату слід вшановувати як День відновлення незалежності. Тобто ми хочемо на законодавчому рівні визнати те, що Україна – спадкоємиця УНР, що вона стала державою сто років тому, а УРСР була окупаційною адміністрацією. Особливо важливо закріпити статус СССР як держави-окупанта. Тим більше зараз, враховуючи збройну агресію Російської Федерації проти України, анексію Криму та окупацію частини території України.

 

Ми пропонуємо встановити відлік незалежності Української держави з 22 січня 1918 року, з дня проголошення IV Універсалу Центральної Ради Української Народної Республіки, яким відновлено національну державність Української нації, вважати день 22 січня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято, а 24 серпня 1991 року вважати Днем відновлення Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято.

Наш законопроект також встановлює: в період з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року Україна мала правовий статус країни окупованої РСФСР, правонаступником якої був СССР; Україна не є відповідальною за злочини, скоєні тоталітарним комуністичним режимом в період окупації її території;  Російська Федерація як правонаступниця колишнього СССР є винною у скоєнні злочинів проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України; Україна має право висунути вимоги Російській Федерації у частині компенсацій за злочини, скоєні проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України з 18 березня 1921  року по 23 серпня 1991 року

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також