Рівному пропонують 15 бомбосховищ. Більшість — у «плачевному стані»

1087 0

Ми у соцмережах:

Рівному пропонують 15 бомбосховищ. Більшість — у «плачевному стані»

За півроку війни у Рівному досі порожні чимало сховищ, в яких могли б укриватися мешканці під час повітряних тривог. Їх збудували ще за радянських часів, а за останні 30 років занедбали, тому і належних умов там немає. Тепер же частину з них пропонують передати від держави на баланс міській раді, щоб утримувала за кошт свого бюджету.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного:

— У місті є 192 споруди цивільного захисту — це сховища та протирадіаційні укриття. Серед них 66 державних, 40 приватних, 68 комунальних міських та 18 комунальних обласних. Споруди, які перебувають у комунальній власності міста, отримали значні кошти на поточні ремонти і будуть доукомплектовані всім необхідним. А от щодо тих, які перебувають у державній власності, то Фонд держмайна підготував лист з проханням, щоб ми прийняли на баланс міста 15 захисних споруд. Ми їх обстежили: з них лише дві готові, одна обмежено готова, а решта перебувають у дуже плачевному стані. Більшість цих споруд знаходяться в промислових зонах, і потрапити туди мешканцям досить травматично і проблематично.

По трьох об’єктах вирішено підготувати проєкт рішення про прийняття на баланс міста — це сесійне питання. З них обмежено готовим є приміщення на радіозаводі. Фонд держмайна не вживав жодних заходів як балансоутримувач. Щоб потрапити туди, потрібно проходити через приватну територію. Власники закрили те приміщення, і люди довго не могли зайти. І хоча це поки не наше приміщення, ми провели консультації з власниками, щоб вони навели там порядок. На радіозаводі є бізнес-центр, де є служба охорони. З власником того бізнес-центру вирішили, що при отриманні сигналу повітряної тривоги охоронці оперативно прибувають на місце й відкривають укриття.

Крім того, на території Рівненської громади є ще 108 найпростіших укриттів у житлових будинках — тобто підвальні приміщення. У місті створено комісію, яка обстежує ці найпростіші укриття. Їм не присвоюється номер як для захисних споруд, тому що ті споруди іншого класу з відповідними вимогами. Але ми так само їх обстежуємо і вносимо до реєстру, щоб у подальшому нанести на одну карту, яка зараз розробляється. На цій мапі буде довідкова інформація про кожне укриття, контактні дані відповідальних осіб: щоб коли мешканці побачили замок на дверях, то могли зателефонувати, щоб відчинили. Бо є такі керівники ОСББ, які мають у своєму будинку захисну споруду, але відмовляються пропускати мешканців — кажуть, що то не «їхня зона відповідальності». За кожною спорудою має бути хтось закріплений.

У Квасилові згідно з державним обліком із захисних споруд цивільного захисту наявні три об’єкти укриття — на вул. 1 Травня (це ТзОВ «Виробничо-торгівельна компанія Еколайн») та два у житлових будинках — на вул. Молодіжній, 1 та Рівненській, 2. Їх також обстежать і за необхідності буде визначено відповідальних.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також