«Рівняємось на Венесуелу»: Хомко розповів як можна вирішити проблему зі сміттям

2662 0

Ми у соцмережах:

«Рівняємось на Венесуелу»:  Хомко розповів як можна вирішити проблему зі сміттям

Якщо нічого не змінити, то Рівне як й вся Україна у майбутньому зіткнеться зі сміттєвою проблемою. Колапс нічим не відрізнятиметься від того, що був у Львові.

 Вся проблема у тому, що сміття у нас не перероблять як в цивілізованих країнах, а закопують в землю. Однак розмір сміттєвих полігонів не безкінечний.

Дані експертів дещо різняться, проте від 4 до 7% території України уже завалено сміттям, яке гниє, а відходи стікають у водойми.

Як розв’язати проблему розповів міський голова Рівного Володимир Хомко:

- Усе можна вирішити одним розчерком пера на державному рівні. Але цього ніхто не робить, бо такі рішення непопулярні та будуть прийняті в «штики» людьми.

Українцям поширили великий міф. Усі спеціалісти, котрі працюють зі сміттям, знають, що переробка сміття - це дорога річ. В Польщі переробка тонни відходів вартує 80 євро, в Європі – 100- 120. Від Польщі – до Португалії мешканець будь-якого міста платить приблизно 6 євро у місяць за вивіз сміття. В цій сумі закладена переробка.

Будь-який сміттєпереробний завод можна запустити за тиждень. Потрібно лише, щоб була адекватна вартість переробки сміття. В свою чергу, закопати відходи у землю коштує 15 гривень, що в кільканадцять разів дешевше переробки.

Якщо Кабмін прийме постанову, щоб екологічний збір за розміщення відходів на звалищі коштував 42 євро, то на другий день в Україні почнуть працювати приватні сміттєпереробні заводи. Адже захоронення відходів у землю буде дорожчим, ніж їх переробка.

Хочете, щоб в Україні була переробка батарейок, то потрібно включити у їхню вартість закладну ціну. Тобто, батарейка коштуватиме 6 гривень, але якщо людина повертатиме використану батарейку до магазину, то їй назад повертатимуть 3 гривні.

Однак цього ніхто не зробить, бо підніметься великий негатив. На жаль, наша держава зараз йде шляхом найпримітивнішого популізму. Якщо нічого не зробити, то в майбутньому рівнятимемось не на Європу, а на Венесуелу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також