Рівнянам пояснили, чи небезпечний великий чорний павук

5786 0

Ми у соцмережах:

Рівнянам пояснили, чи небезпечний великий чорний павук

Мешканці Рівненщини все більше запитують про великого павука, який з’явився у їхніх оселях.

Як розповідає обласний центр контролю та профілактики хвороб, це стеатода, або псевдокаракурт — неагресивна істота, досить корисна, тому що знищує шкідливих комах (тарганів, клопів, мух).

Він є далеким родичем чорної вдови, але абсолютно безпечна, на відміну від каракуртів не має яскраво-червоного малюнка у вигляді пісочного годинника чи інших яскравих плям на тілі, її забарвлення варіює від пурпурно-коричневого до чорного, зі світлими відмітинами. Це типовий синантропний вид, який завжди жив поруч з людиною, через відносно теплу зиму зараз ми маємо багато таких поселенців, а ближче до холодної пори року вони набуватимуть більш округлих форм.

Стеатода уникає зайвих рухів, може перебувати у своєму укритті довгий час, вичікуючи жертву, лише молоді особини можуть зважитись на міграції квартирою, в той час їх і помічають.

Укуси павуків цієї родини трапляються вкрай рідко, лише в разі відвертої агресії до них. Зазвичай мають короткочасну дію, не призводять до некрозу тканин, можуть мати певні наслідки для осіб з підвищеною сенсибілізацією організму. На Рівненщині не зареєстровано жодного звернення громадян в лікувальні заклади внаслідок укусу стеатоди.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також