Рівняни платять за доставку газу більше, ніж кияни

2870 0

Ми у соцмережах:

Рівняни платять за доставку газу більше, ніж кияни

Дві платіжки за газ почали отримувати із січня українці — додатково почали виставляти рахунок за його транспортування. До того ж, як виявилось, рівняни платять за транспортування газу вдвічі більше, ніж кияни. І це обурило депутатів міськради, які представляють інтереси рівнян. Депутатка Людмила Туровська домоглася створення тимчасової комісії, щоб вивчити це питання. А депутат Василь Немеш підготував звернення до президента України Володимира Зеленського, бо вважає, що газові компанії наживаються на людях.

За словами депутатки та заслуженого економіста України Людмили Туровської, приватна компанія виставила мешканцям Рівного тариф за транспортування газу вищий, ніж у сусідніх областях та навіть у Києві:

Людмила Туровська— В області діє дві компанії — «Рівнегаз» та «Рівнегаз збут». Із січня усім споживачам почали надходити дві платіжки за оплату газових послуг. У першій платіжці вказана сума, яку людина має сплатити за спожитий газ, а в іншій — за його доставку. Експерти переконують, що вартість доставки газу винесли не лише в окрему платіжку, а й збільшили на 40%. У липні вона може зрости ще на 20%. Цікаво, що тарифи на доставку газу в усіх областях різні. Скажімо, якщо у Києві тариф 33 копійки за транспортування куба газу, в Тернополі — 39 копійок, у Шепетівці — 67 копійок, то у Рівному — 1 гривня 20 копійок. На Волині, у Хмельницькому, Тернополі, Львові — тариф менший.

Зауважу, що ні «Рівнегаз збут», ні «Рівнегаз» не є власниками газорозподільних мереж. Мережі було побудовано ще в Радянському Союзі за кошти комунальних підприємств. Пізніше до цього долучилися й приватні фірми. Наприклад, забудовник звів будинок та підвів до нього газову мережу. Тому приватні компанії лише користуються нашими мережами. Разом з тим, якщо споживач хоч раз оплатить платіжку від цих компаній, то буде вважатися, що особа підписала з ними договір та погоджується платити за новими тарифами за доставку газу. Через усі ці факти ми маємо вимагати негайно скасувати абонентську плату за доставку природного разу.

Міський голова Володимир Хомко теж перейнявся цим питанням, тому особисто дзвонив до керівника «Рівнегазу» Петра Дубаса, щоб той пояснив високі тарифи:

У Рівному за транспортування газу платять більше, бо у нас менше мешканців. Тобто тариф за доставку газу вираховують відповідно до довжини труб та кількості споживачів газу. Наприклад, там, де область менше заселена, а труби довші, доставка газу дорожча. Тобто в Києві більше споживачів, тому й ціна менша. Ідеологія полягає у тому, щоб відокремити ті компанії, які постачають газ, від тих, які його транспортують. У майбутньому абоненти зможуть самі обирати собі компанію, в якої будуть купувати газ. Можливо, так швидко цей механізм не запрацює, але задум такий. У «Рівнегазі» пояснили, що у нас в області ціна на транспортування газу вища, бо колись було набудовано багато газових мереж до дальніх сіл.

Петро Дубас

Після цього рівненські депутати звернулися до Верховної Ради, Кабміну та президента України Володимира Зеленського, щоб скасувати постанову НКРЕКП, якою запроваджено механізм розрахунку додаткового тарифу на транспортування блакитного палива.

Міського голову Рівного Володимира Хомка підтримав депутат з Радикальної партії Василь Немеш, який зауважив, що Петро Дубас мав би особисто прийти до міської влади, щоб пояснити високі тарифи на доставку газу, які так обурили мешканців обласного центру.

Василь Немеш

Зараз мережами розпоряджається приватна компанія, — говорить депутат Немеш. — Вона що хоче, те й робить. До прикладу, забудовник «Ріверсайд» побудував будинок, проте не може пустити газ трубами, бо «Рівнегаз» виставив йому захмарні ціни. Однак мешканці будинку цього не знають, тому й мітингують. Якщо забудовники у нас витрачають шалені гроші, щоб прокласти газові мережі, то чому Рівне не може створити своє комунальне підприємство, яке б займалося транспортуванням газу?

Депутат Василь Немеш, який, до речі, є зятем екс-голови Рівненської ОДА Миколи Сороки, якому не заважає пенсійний вік і до думки якого прислуховуються майже усі керівники вищого рангу як у нас, так і в столиці, взагалі пропонує забрати всю газотранспортну систему в «Рівнегазу» та віддати громаді Рівного. Радикал стверджує, що наше місто може створити ще одне комунальне підприємство, яке б займалося обслуговуванням і транспортуванням газу рівнянам. Тоді вартість доставки газу зможе встановлювати міська влада, а не «Рівнегаз».

Я готовий сам підключитися до цього процесу, — додав Василь Немеш. — Адже п. Дубас, який має акції у «Рівнегазі», розповідає нам казки. Мовляв, у Рівному таке дороге транспортування газу порівняно з іншими містами, бо велика протяжність мереж. Проте головам ОСББ уже набридло те, як поводиться монополіст «Рівнегаз». Адже з мешканців ОСББ вимагають за пуск газу в мережу 2750 грн., 510 грн. — за перевірку лічильника, 400 грн. — за обстеження вентиляції, 1200 грн. — за провітрювач та 550 грн. — за сигналізатор. Загалом такий «соціальний пакет» від приватного монополіста для наших мешканців обходиться у понад 4 тисячі гривень. І ці тарифи є здирницькими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також