Рівняни шикуються у черги за цукром та олією

3092 0

Ми у соцмережах:

Рівняни шикуються у черги за цукром та олією

Незважаючи на сильний мороз, на центральному ринку в останні дні вишиковуються черги: люди запасаються цукром та олією. Бо кажуть, що саме ці харчі найбільше подорожчають. І справді, що не день, а цукор дорожчає: якщо тиждень тому він коштував трохи більше семи гривень, то сьогодні дешевшого, ніж за десять гривень, не знайти. Приміром, учора на центральному ринку Рівного цукор продавали по 10 гривень за кілограм. У невеличких магазинах його взагалі немає, вочевидь, постачальники вичікують нової, більш вигідної ціни. Чиновники, як завжди, радять не піддаватися паніці і не створювати штучного ажіотажу, оскільки саме нездоровий попит часто і спричинює необгрунтоване підвищення цін. Але й гарантій того, що продукти не дорожчатимуть, і не тільки олія та цукор, ніхто не дає.

Виробництво цукру з тростини його не здешевить Відчутного дефіциту цукру в нашій області, кажуть чиновники, поки немає, однак ціни на цукор справді підвищуються, і яка межа цього підвищення — цього поки ніхто не знає. — Протягом минулого тижня ціни на цукор в середньому зросли на 2,4% в порівнянні з попереднім тижнем, що не вважається різким зростанням, — каже заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області Валерій Булавський. — Середня роздрібна ціна за кілограм цукру в області минулого тижня становила 7,21 гривні і була нижчою, ніж середня в Україні (7,68 гривні). У нашій області торгують переважно цукром у нас же й виробленим. Ціни протягом останніх трьох місяців, після інтервенції на ринок цукру з Держрезерву, суттєво не змінювалися. Чи будуть зараз такі надходження — нам поки невідомо. З початку січня вартість цукру на світовому ринку досягла максимуму за останні 20 років. Експерти відзначають, що ціни на цукор ставлять нові рекорди на фоні дефіциту поставок і зростаючого попиту з боку основних імпортерів цукру, а також низького урожаю у найбільших його виробників — Бразилії та Індії. — На подорожчання цукру в нашій області вплинули такі фактори, як зростання мінімальної зарплати та подорожчання пально-пастильних матеріалів, — каже начальник головного управління економіки облдержадміністрації Ігор Тимошенко. — Що ж до того, чи буде його у достатній кількості, то на державному рівні кажуть, що цукор буде. Наша область, зокрема, має два власних виробники цукру — Бабинський цукрозавод компанії «Інсеко» та завод «Дакор-Агро-Холдинг» — і може повністю задовольнити свої потреби в ньому. Але в інших областях цукру виробляється недостатньо, попит на нього зростає, і цукор іде за межі області. Від прогнозів, чи буде цукор і за якою ціною, я поки утримаюся. Роками до нас завозили тростину, і вирощувати цукрові буряки було невигідно, тому що тростина була дешевша, а цьогоріч через неврожаї на неї побито цінові рекорди. Мінекономіки визначило квоти на ввезення цукрової тростини на переробку в Україну, нині триває добір підприємств, які будуть переробляти її на цукор. Однак на здешевлення цукру на ринку це не зіграє. Я гадаю, що за таких умов для великих сільськогосподарських компаній з повним циклом виробництва цьогоріч стане економічно вигідно вирощувати цукрові буряки. Компанія «Дакор-Агро-Холдинг» такі плани справді має. У 2009 році агрогосподарства компанії скоротили площі під цукровими буряками майже на 50%. З цього року посівні площі та, відповідно, виробництво цукру тут планується збільшувати. У 2011 році заплановано збільшити посіви цукрових буряків на 85%, виробництво цукру — в 2,2 раза до 185 тисяч тонн порівняно з 2009 роком.

Чиновники не можуть вплинути на вартість олії, бо на Рівненщині її не виробляють — Середня ціна одного літра розливної соняшникової олії минулого тижня на ринках становила 8,45 гривні, рафінованої у магазинах — 10,77 гривні, загалом ціни на олію останнім часом не змінювалися, — продовжив п.Булавський. — В інших областях середні ціни на неї, як і на цукор, вищі, ніж у нас. Хоча Рівненська область не є виробником олії, у нас реалізується тільки завезена з інших областей олія, і лише компанія «Радема» у нашій області здійснює доочистку та фасування олії. Цукор, олія та ще близько десятка харчових продуктів входять до переліку продуктів, ціни на які регулює держава: деякі сорти борошна та хліб з нього, молоко жирності 2,5%, яйця, сіль, ковбаси варені 1 гатунку тощо. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації максимальна торговельна надбавка на ці продукти становить 15%. Виробники та оптові компанії зобов’язані декларувати зміни відпускних та оптових цін на понад 1% протягом місяця, тобто довести обгрунтованість кожного такого підвищення. Оптових компаній у нашій області є багато, 50-70% з них безпідставно завищують ціни. Штраф — необгрунтовано одержана виручка у потрійному розмірі. Часто перевіряти ми не маємо права, великі компанії — один раз на рік, дрібніші — ще рідше. Україна, а також Росія та Аргентина, торік становили трійку світових лідерів з експорту соняшникової олії, тож саме цього продукту з-за кордону до нас не везуть. Але чи вистачить усім олії і чи вона не дорожчатиме — теж ніхто зараз чітко сказати не може. Рівненські чиновники кажуть, якщо олії в нашій області ніхто не виробляє, то і вплинути вони ніяк не можуть. З початку цього тижня ціни на олію в торговельних закладах практично не змінювалися, і вона є у продажу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також