Рівняни заборгували за тепло сто мільйонів, але опалювальний сезон розпочнеться вчасно

1442 0

Ми у соцмережах:

Степан Коропецький

За кілька днів розпочнеться опалювальний сезон, а рівняни ще не розрахувалися з боргами за попередні холодні місяці. До кінця року ж тарифи на опалення та гарячу воду у місті знову зростуть. Втім, ці проблеми — не єдині. Директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький розповів, які труднощі виникатимуть взимку.

— Як тільки три дні поспіль середньодобова температура буде менше 8 градусів тепла, міський голова підпише розпорядження про початок опалювального сезону у Рівному, — зазначає п.Коропецький. — Судячи з прогнозів синоптиків, це станеться в середині жовтня.

— Можливо, гаряча вода з’явиться у кранах рівнян раніше, аніж тепло у квартирах?

— Це болісне питання. Цього року ми навіть не змогли подати гарячу воду, як зазвичай, до Дня незалежності. Основна причина — не отримали ліміти на газ, оскільки маємо великий борг перед НАК «Нафтогаз» — близько 200 млн. грн.

Ситуація цього року дуже складна: заборгованість зросла, у першу чергу, через те, що зріс борг населення перед нами, сягає він близько ста мільйонів гривень. Окрім того, цього року ми вперше зіткнулися зі значним боргом держави за субсидії. Розпочинається новий опалювальний сезон, а нам ще не повернули 32 млн. грн. за попередній. Ще півтора мільйона гривень нам боргують бюджетні заклади, які фінансуються з державного бюджету, і близько десяти мільйонів — інші споживачі. Дуже важко у таких умовах збалансувати роботу підприємства. Тим більше, що відповідно до урядової постанови, 82% коштів автоматично йде в НАК «Нафтогаз» в оплату за спожитий природний газ.

— «Нафтогаз», зважаючи на майже 200 млн. грн. боргу, виділить ліміти на газ, чи опалювальний сезон під загрозою?

— Думаю, опалювальний сезон розпочнемо вчасно. Але наразі ми не маємо договору з НАК на наступний місяць. В усіх теплопостачальних підприємств були договори лише до кінця вересня, оскільки досі не вирішено питання щодо ціни газу для населення.

— Ціна на газ у будь-якому випадку зросте. Чи підніматиме і «Рівнетеплоенерго» тарифи на тепло та гаряче водопостачання?

— Ми будемо звертатися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, аби відкоригувала нам тарифи, зважаючи на подорожчання їхніх складових, зокрема, газу та електроенергії. Але відповідно до положення про формування тарифів, період затвердження нових доволі тривалий — 73 дні. Тобто нові тарифи будуть не раніше, як за два-три місяці. А доти ми купуватимемо газ дорожче, а населення нам платитиме за нього за нижчою ціною. Касові розриви ляжуть на наші плечі. Торік у нас була подібна ситуація з бюджетними установами: купували газ для їхнього опалення по 10,3 грн. за куб, а у тарифі було закладено 6,8 грн.

— У новий тариф ви хіба не закладаєте складову, яка дозволить покрити такі «касові розриви» за попередні місяці?

— Це дозволено, але по факту тарифи ніколи не відповідають фактичним витратам. Все одно залишаються касові розриви — збитки підприємства, джерела покриття яких на сьогодні немає.

— На скільки, хоча б орієнтовно, все ж підвищаться тарифи?

— Зможемо порахувати лише тоді, коли встановлять нову ціну на газ. Передбачають поетапне підняття цін на газ для населення до рівня ринкових, які на сьогодні — більше 11 грн. за куб. Перший етап, як звучало у пресі, — подорожчання на 23%. Якщо так, то складова газу у тарифі на теплопостачання зросте на 18%. Також змінилася ціна на воду, водовідведення, електроенергію, подорожчали пально-мастильні матеріали — ці складові тарифу також будемо коригувати.

— Не лякає, що після чергового подорожчання тепла частина рівнян взагалі відмовиться платити?

— Уже є такі випадки. Частина споживачів не має можливості оплачувати цю надто дорогу послугу. На запитання, що буде далі, у мене відповіді немає. Мали би зростати не тільки тарифи, а й рівень економіки, зарплата — тоді лише можна говорити про баланс. У нинішній ситуації підприємствам дуже важко працювати. Наприклад, середня зарплата у «Рівнетеплоенерго» влітку була 5800 грн. Це сума з нарахуваннями податків, тобто не «чиста», яку працівник отримує на руки. А де знайти зварника, який би за 4 тис. грн. на місяць працював?

Йдучи до вас на інтерв’ю, зустрів у відділі кадрів трьох своїх працівників, хороших слюсарів, які прийшли звільнятися. Минулого року з «Рівнетеплоенерго» звільнилося 87 осіб, цього року — ще більше. У нас тепер середній вік працівників — більше 50 років. Тож навіть не знаю, яким буде майбутнє підприємства. І така ситуація не лише у нашій галузі.

— Чи можна тоді говорити про якісне надання послуг «Рівнетеплоенерго»?

— Застережень до цього опалювального сезону немає. Ми знайшли заміну звільненим, тож проблему зі штатним персоналом вирішили.

— Ви говорите про потребу підвищити тарифи, хоча вже не перший рік активісти у Рівному наполягають, що «Рівнетеплоенерго» завищує тарифи і що їх можна, навпаки, знизити.

— Для того, щоб знижувати тарифи, потрібно проводити заходи, які дозволять економити енергоносії. Наш тариф — не завищений, і це можна проаналізувати. 82%, як я уже зазначав, іде на покриття енергоносіїв, а коштів все одно недостатньо навіть для того, щоб покрити витрати на газ. 18%, які залишаються нам, йдуть на виплату зарплат, податків, оренду, ремонтні роботи. Оборот підприємства на рік — 600 млн. грн. Можна порахувати, що таке 18%. Окрім того, рівняни платять за тепло менше, аніж мешканці сусідніх обласних центрів.

Наше підприємство стовідсотково встановило побудинкові лічильники на тепло, що не зроблено в інших містах. Там рахують суми для населення і надалі, зважаючи на температуру зовнішнього повітря, а ми — за фактично спожите у будинку тепло. Так, минулого опалювального сезону рівняни платили в середньому 21,98 грн. за «квадрат», а не 36 грн., як передбачала Нацкомісія.

— «Рівнетеплоенерго» працює у Рівному близько десяти років. Який прибуток підприємство отримало за ці роки?

— Прибутків підприємство не отримувало. Лише збитки.

— То власники «Рівнетеплоенерго» не збираються продовжувати у 2020-х роках договори на оренду теплової мережі та котелень у Рівному?

— Це запитання не до мене, але постараюся відповісти. До закінчення договорів оренди залишається ще п’ять років. Думаю, все залежатиме від ситуації у державі та від розвитку нашої галузі. Але ми працюємо над тим, щоб до 2020 року наш найбільший об’єкт, котельню на вулиці Князя Володимира, 75, перевести на альтернативні види палива: пелети, щепу, торф і навіть паливо, виготовлене зі сміття. Здійснивши такі великі інвестиції у теплопостачальну галузь Рівного, думаю, буде бажання продовжити договір оренди. Окрім того, тариф на тепло з твердих видів палива значно дешевший. А у Рівному є багато котелень, які б хотілося перевести на альтернативні види палива. Зокрема, котельню на вулиці Макарова.

— «Рівнетеплоенерго» готове віддати частину котелень в суборенду іншим підприємствам, якщо ті захочуть вкласти кошти у переведення їх на тверде паливо?

— На певних умовах, думаю, так. І це навіть треба робити, адже йдеться про користь для споживачів. Але котельні — власність громади Рівного, тому такі питання вирішуватиме міська рада. На сьогодні, втім, не бачу, щоб котрась з фірм пропонувала альтернативу для населення. Переходять на тверде паливо переважно бюджетні заклади.

— Ви завершили усі ремонтні роботи чи частина будинків тепла дочекається пізніше за інші?

— Фінансові труднощі вплинули на графік ремонтних робіт, але на кінець вересня «Рівнетеплоенерго» завершило всі роботи, які проводило з підготовки до опалювального сезону. Але, на жаль, не все робимо ми. Управління ЖКГ оголошує тендери на заміну теплових мереж, і у більшості «Рівнетеплоенерго» не може виграти, бо конкуренти виставляють дешевші пропозиції. Нижчу ціну дають за рахунок гіршої якості матеріалів. Окрім того, меншу ціну можна виставити за рахунок несплати податків та офіційно працевлаштовуючи не усіх працівників, чого ми собі дозволити не можемо. А ми потім несемо відповідальність за так ось покладені теплові мережі, на яких взимку трава зеленіє.

Торік фірма-підрядник за день до опалювального сезону тільки завершила роботи на вулиці Коновальця. По всьому місту вже були пробні пуски, а там ще навіть мережі не були заповнені теплоносієм. На сьогодні маємо таку ж проблему: від котельні на вулиці Березовського (район школи №12. — Ред.) на кінець вересня не заповнили теплоносієм ще жодного будинку, бо підприємство, яке виграло тендер, не замінило теплову мережу на вулиці Виговського.

Окрім того, досі Нацкомісія не затвердила нашу інвестиційну програму, яку ще у лютому затвердили міські депутати і яка передбачає потрібні для Рівного заходи з модернізації як джерел теплопостачання, так і теплових мереж.

— Часто мешканці нарікають, що працівники комунальних підприємств, зокрема «Рівнетеплоенерго», не проводять благоустрій території після ремонту мереж. Цього року теж будуть скарги на вас?

— Ще маємо провести благоустрій 11 ділянок, де замінювали теплові мережі. Технологічно неможливо в один день завершити роботи і провести благоустрій. Але за жовтень все зробимо.

— Якщо опалювальний сезон розпочнеться, а у квартирах буде холодно, куди скаржитися?

— У першу чергу, управителям будинків. Обслуговування внутрішньобудинкових систем — складова квартплати, яку мешканці сплачують ОСББ чи управлінським компаніям. Але минулого опалювального сезону у нас працювало дві аварійні бригади, які допомагали усім будинкам, звідки до нас зверталися з проблемами. Цього року ми також реагуватимемо.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також