Рівнянка розповіла про значення лепехи на Зелені свята

777 0

Ми у соцмережах:

Рівнянка розповіла про значення лепехи на Зелені свята

Рівненська письменнниця та журналістка Людмила Ступчук поділилася своїми думками про значення трав'янистої рослини, якою прикрашають домівки під час Зелених свят.

 За словами жінки, на відміну від Трійці, яка має суто християнський зміст, Зелені свята — це дохристиянське язичницьке свято, що символізує буяння життя в повному його прояві. Ці свята символічно сплелися — День Святої Трійці, який ми також називаємо Зеленими святами і прикрашаємо будинки букетами пахучих трав.

Перекази розповідають, що аїр, який у народі називають лепехою, прийшов на Русь разом із монголо-татарами. Ті вважали, що водойми, в яких росте аїр, чисті й придатні для пиття. На своєму шляху завойовники розкидали у річки й болота, що зустрічали на шляху, шматочки рослини, яку завжди возили з собою. Поступово вона прижилася і в нас. Люди помітили, що вода, де росте лепеха, чистіша, а в її заростях, навіть на болоті, комах роїться менше.

Ще це був ефективний спосіб вигнати з селянських хатин не лише мух і комарів, а й тваринних бліх, адже молодняк тварин, народжених ранньою весною, у давні часи часто жив у хатах разом із людьми. Аїр стелили на підлогу разом із полином і чебрецем та іншими запашними травами. Фахівці й досі вважають цей спосіб ефективним й екологічним для вигнання котячих і собачих бліх із дому, - написала Людмила Ступчук у Facebook.

Насамперед обряд прикрашати житла пов’язаний із повір’ям, що душі померлих, які приходять на свято, зможуть заховатися, вселяючись у трави.

Наші предки також свято вірили, що лепеха залучає в дім добрих духів, очищує житло і зміцнює здоров’я тих, хто там живе. Тому й розкидали стебла лепехи в усьому домі.


 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також