Рівнянка з`їла м`ясну консерву і з ботулізмом тепер у лікарні

918 0

Ми у соцмережах:

Рівнянка з`їла м`ясну консерву і з ботулізмом тепер у лікарні

На Рівненщині зареєстровано другий у поточному році лабораторно підтверджений випадок ботулізму.

- Захворіла мешканка Рівного. У ході збору епіданамнезу встановлено факт вживання пацієнткою м`ясної консерви зі свинини домашнього приготування, - повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

До речі, перший цьогоріч випадок ботулізму був ще 10 червня. Тоді захворювання лабораторно підтвердили у мешканця Малолюбашанської тергромади. Причиною харчового отруєння у жителя Рівненського району стало вживання річкової риби.

Рівнянам нагадують,  що збудник ботулізму здатний до розмноження в анаеробному стані (за відсутності кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консервована продукція, в т.ч. гриби; в’ялена, копчена чи солена риба). Варто остерігатися не лише продуктів домашнього консервування, але й продукції, виробленої у промислових умовах. Оскільки у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання вона може стати джерелом зараження.

Інфікованою може бути лише частина продукту, тому трапляються й випадки, коли з трьох осіб, які з'їли, наприклад, кільце ковбаси, на ботулізм захворіла лише одна. Зауважте, що в разі підтвердження у такої людини ботулізму, звернутися за медичною допомогою повинні й двоє інших осіб, навіть за відсутності у них скарг.
Уникайте споживання продукції невідомого походження.
Перевіряйте консерви перед вживанням — викиньте ті, які мають випуклість дна, що вказує на бомбаж, а також бульбашки газу після відкриття банки.
За відсутності безпечного джерела води - використовуйте метод кип’ятіння.
Загальна слабкість, незначний головний біль, блювота та діарея, порушення зору (двоїння або туман в очах), спрага, сухість у роті, розлад ковтання, невиразність мови, запаморочення, загальна слабкість, підвищена t° тіла, відчуття нестачі повітря — у випадку появи будь-якого із цих проявів токсикоінфекції негайно звертайтеся до лікаря.
Запорукою успішного лікування є рання діагностика, а у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також