Різдвяний піст займає особливе місце в церковному календарі та є одним із найзначніших періодів духовної підготовки. У 2024 році він розпочинається раніше, оскільки багато вірян в Україні святкуватимуть Різдво вже 25 грудня, відповідно до нового календаря. Це один із найдовших постів, що триває 40 днів і передбачає численні обмеження як у харчуванні, так і в поведінці, спрямовані на очищення тіла й душі перед святом.
Коли починається Різдвяний піст по новому календарю
У 2024 році для тих, хто дотримується нового церковного календаря, Різдвяний піст розпочнеться сьогодні, 15 листопада, і завершиться 24 грудня. Основна мета цього посту - духовна підготовка до Різдва Христового, який за новим календарем святкується 25 грудня. Водночас для вірян, які продовжують слідувати старому календарю, піст розпочнеться 28 листопада і триватиме до 6 січня, коли відзначатиметься Різдво за старим стилем.
Загалом Різдвяний піст триває 40 днів незалежно від календаря. Піст передбачає не тільки обмеження в їжі, але й зосередженість на духовному житті: посилення молитви, відвідування богослужінь, читання Святого Письма. Такі практики допомагають вірянам підготуватися до свята з чистою душею та новими помислами.
В чому основна суть Різдвяного посту
Основна мета Різдвяного посту – внутрішнє очищення та підготовка до зустрічі зі святом Різдва. Як розповів Коротко про отець Михайло Васильєв, мета посту не обмежується тільки відмовою від їжі; це час, коли людина має змогу зосередитися на самовдосконаленні та духовній роботі. Крім того, віряни також приділяють увагу добрим справам, зокрема благодійності та допомозі нужденним, що є важливою частиною цього періоду.
Під час посту частими гостями на столі є ферментовані продукти. Фото: hello aesthe/pexels.com
Що можна їсти у період Різдвяного посту
Раціон під час посту є досить строгим. Заборонено вживати м’ясо, молочні продукти та яйця, хоча в деякі дні допускається риба. Найсуворішими днями є середа і п’ятниця, коли навіть олію слід обмежувати. Для дітей, вагітних жінок і людей з медичними потребами можуть бути зроблені послаблення у дотриманні дієти.
За словами лікарки-дієтолога Оксани Слободян, у цей період важливо, включати в раціон білки рослинного походження.
- (На цей час) достатньо білків рослинного походження у кашах та водоростях. Також у деякі дні пост допускає кисломолочний сир або рибу – будемо звідти брати білки. Але у щоденному раціоні повинні бути каші. Найбагатша білками гречка, а також бобові. Дуже корисний плов з квасолею, кінзою, часником, - зазначила Слободян.
Дослідниця гастрономічної культури та історії української кухні Олена Брайченко своєю чергою наголосила, що під час посту, який у народі часто звуть Пилипівкою, раніше найбільш вживаними продуктами були квашені – ферментовані – овочі. Наприклад, буряк.
- Традиція заквашування овочів виникла тому, що не у всіх були гарні льохи. Не всі могли зберегти їх. Тому і вдавались до квашення. І в цей передріздвяний піст дуже часто використовували подібні продукти, - пояснила Брайченко.
Вона рекомендує продовжувати ці традиції та частіше їсти у цей період борщі та супи з горохом і квашеною або тушкованою капустою. І, звісно, заготовлені овочі.
Брайченко додала, що посту можуть не дотримуватись вагітні жінки, хворі люди, люди похилого віку.
- Також в умовах війни про піст можна не говорити. Тому що це та річ, яка змінює все наше життя і їмо все, що є. Якщо ми тримаємо у холодильнику м’ясо, а він вже кілька діб без електроенергії, треба готувати і їсти, тому що продукти не мають пропадати, - рекомендує дослідниця.
Що не можна робити під час Різдвяного посту
Окрім обмежень у харчуванні під час посту рекомендується уникати розваг, весіль, надмірних веселощів та розважальних занять. Церква закликає зосередитися на духовному зростанні та доброчесності, нагадуючи, що піст – це також можливість переосмислити свої життєві пріоритети та очистити душу для зустрічі з Христом.