Роман Стасюк: «Рішення міськради — це якийсь економічний сепаратизм»

3126 5

Ми у соцмережах:

Роман Стасюк

Минулого тижня депутати Рівненської міської ради прийняли рішення, що для дітей, не зареєстрованих у місті, навчання у дитячих садочках та школах буде платним. І послуги у медичних закладах, які фінансуються з міського бюджету, відтепер мають теж стати платними для всіх, хто не має рівненської «прописки». Під час голосування за це рішення, лише один з депутатів Рівненської міської ради проголосував проти. «РВ» вирішило поцікавитись у Романа Стасюка, а саме він голосував проти, чому він не підтримав це рішення.

— Пане Романе, чому ви проголосували проти?

— Перш за все тому, що це є пряме порушення Конституції та Законів України. Згідно статті 49 Конституції «кожен громадянин має право на охорону здоров’я, медичну допомогу». І це право не може бути обмежене. А згідно статті 53 Конституції, «держава забезпечує доступність та безоплатність дошкільної та повної середньої освіти». Прийняте рішення обмежує ці права.

— Але ж ваші колеги, які голосували за це рішення, аргументують це тим, що садочки і школи фінансуються з міського бюджету. І часто самим рівнянам не вистачає місць у школах і дошкільних закладах.

— Давайте відразу розділяти ці два питання: дефіцит місць та фінансування. Для того, щоб місць вистачало потрібно будувати нові школи та дитячі садочки. Навіть якщо вигнати всіх не рівненських, то місць не буде вдосталь. А врахуйте ще той факт, що місто росте і розвивається.

Але давайте повернемось до питання фінансування. Є підприємства, які зареєстровані і фактично працюють в інших населених пунктах, але більшість робітників туди їздять з Рівного. Той же «Рівнеазот».

Переважна більшість працівників цього підприємства живе у Рівному. Підприємство сплачує податки за працівників в бюджет міста. Але працює підприємство на території Городоцької сільської ради. До слова, їхня частка велика у міському бюджеті.

Уявіть, що у Городоцькій сільраді поставлять питання, щоб «Рівнеазот» платив податки в їхній місцевий бюджет. Дітям же з Городка, Карпилівки чи Карєвич заборонили ходити до Рівненських садочків і шкіл. Та тих грошей їм вистачить, щоб збудувати школу і садочок за два-три роки. Ще й вистачить на європейські дороги, освітлення і новий будинок культури.

І це лише по одному підприємству. А таких можна нарахувати десятки. Навіть ті депутати, які голосували «за» це питання. Мар`ян Года — власник пивзаводу, Богдан Гапяк — власник «нетканки», Юрій Осіпчук — начальник обласного управління охорони здоров’я. Скільки працівників їхніх підприємств і установ не зареєстровані у Рівному? Але їхні діти ходять в садочки і школи міста.

— До чого тут «Рівнеазот» і підприємства?

— Дайте відповідь: в яких випадках, найчастіше, люди зареєстровані в навколишніх селах везуть дітей до Рівного в садочки і школи? У більшості — коли вони працюють у Рівному. Ну, або проживають у Рівному, але не змінили реєстрацію.

В обох випадках вони працюють у Рівному, їхній роботодавець (і вони самі) сплачують тут податки. І наповнюють міський бюджет, з якого фінансуються садочки, школи, поліклініки. Тоді чому вони ще мають окремо сплачувати за навчання дітей в садочках і школах? Це пряма дискримінація!

Окрім того, якщо піти далі таким шляхом, до ті хто зареєстровані у Рівному, а працюють в інших містах. Там сплачують податки, не мають права віддавати дітей в Рівненські школи і садочки чи йти на прийом до лікаря. Оскільки вони наповнюють інші бюджети.

Далі ще цікавіше. Є люди, які зареєстровані у Рівному, але працюють чи фактично живуть в інших містах. Тоді з нашого бюджету потрібно платити за їхнє навчання. Так же ж має бути, за логікою депутатів Рівнеради? Чи хтось думає, з нами не будуть так вчиняти, як зараз місто намагається вчинити стосовно інших?

— На вашу думку, які наслідки може мати це рішення?

— Багато різних, окрім тих, про які я вже сказав. Це, наприклад, посилить кадровий голод, який і так є проблемою для підприємств і фірм. Якщо батькам доведеться платити окремо за дітей в дитячих садках і школах. Або ж взагалі — забирати їх звідти. То їм доведеться звільнятись з роботи і шукати її десь, де буде можливість прилаштувати дитину. І це теж позначиться на бюджеті міста.

— Ви єдиний з депутатів міської ради, хто проголосував проти цього рішення, але воно пройшло. Що тепер робитимете?

— Вже направив депутатське звернення до керівництва Рівненської міської ради. Де аргументував, чому Рівненська міська рада має переглянути своє рішення.

Хочу щоб мене зрозуміло керівництво міста. Це не «війна Стасюка». Це просте бажання і намагання донести до вас помилковість цього рішення. Спроба відвернути катастрофічні наслідки, до яких воно це рішення може призвести. Давайте добре подумаємо і зробимо крок назад від цього економічного сепаратизму!

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також