Роман Стасюк: “Велике Рівне може утворитися лише після повного перезавантаження влади”

1908 1

Ми у соцмережах:

Роман Стасюк: “Велике Рівне може утворитися лише після повного перезавантаження влади”

Засідання робочої групи щодо створення так званого Великого Рівного, тобто об'єднання найближчих сіл з обласним центром або ж приєднання цих сіл до міста, відбулося цього тижня у Рівненській міській раді.

Власне, щодо питання - приєднувати села чи об'єднувати їх з Рівним, думки членів робочої групи розділилися. Провладні партії вимагають, аби сільські мешканці приєдналися до міста, бо так буде простіше і швидше, та і владою ділитися не доведеться.

Натомість опозиція в особі її лідера, керівника фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Рівненській міській раді Романа Стасюка вважає: місту для того, аби рухатися у майбутнє, потрібне повне перезавантаження місцевої влади, люди з населених пунктів, які об’єднаються з громадою міста Рівного, повинні бути на рівних представлені в органах місцевого самоврядування, і їхні інтереси в такий спосіб мають бути повноцінно захищені. 

Зараз же міські чиновники просто дурять людей, обіцяючи дріб'язок, скажімо, міську маршрутку в село. Це відвертий обман, вважає лідер опозиції, зауважуючи, що в такий спосіб чиновники просто хочуть скористатися землею та ресурсами приєднаних громад, при цьому зберігаючи свою монополію на владу. Нею ділитись з тими, хто приєднається до міста, вони не хочуть в жодному разі.

 - Рівному однозначно потрібно розвиватися, - каже Роман Стасюк, - тому міська рада звертається до громад усіх ближніх сіл з пропозицією про об'єднання. Раніше це означало проведення виборів до новоутвореної громади, вибори її голови та депутатів, які б представляли усі села громади. Тобто разом з утворенням нової громади відбувалося повне перезавантаження місцевої влади. Але влітку минулого року в закон про децентралізацію було внесено зміни, які дозволяють тепер, аби прискорити процес, проводити приєднання сіл до міст, а не об'єднання.

 - Що це означає для селян?

-        Що голова села, яке вирішило приєднатися, стане членом виконавчого комітету міської ради Рівного, а депутати сільради взагалі втратять свої повноваження й не матимуть жодного власного представника, тобто депутата, у місцевій раді. Якими аргументами за таких обставин ми, члени робочої групи з проведення децентралізації, заохочуватимемо селян приєднуватися? Лише тим, що будуть нові вибори і що їхні інтереси у раді громади представлятимуть їхні депутати, які живуть поряд з ними. Адже поміж селян нині більше негативного ставлення в цьому питанні, аніж позитивного. Ось просте запитання: чи легко нині пересічному громадянинові потрапити на прийом до міського голови Рівного? А в селі кожен може вільно спілкуватися з сільським головою та депутатами сільської ради. Тому я не бачу, чим же міськрада переконає у вигоді приєднання, а не об'єднання.

 - А якщо уже утворена об'єднана громада захоче приєднатися до Рівного, наприклад, Шпанівська?

 - Чомусь міськрада у 2015 році активно не вболівала за утворення Великого Рівного. За час, що минув, окремі сільські ради провели у себе чималу роботу й вирішили самі об'єднатися, як Шпанівська ОТГ. І навіть зараз, я вважаю, треба звертатися до усіх сіл, а також і до новоутворених громад, з пропозицією про об'єднання з Рівним з обов'язковим проведенням нових виборів громади. Приміром, 80% мешканців Бармаків, яке приєднали до тієї з Шпанівської громади, навіть не знали про це, і тепер вони обурені, адже життя цих людей так чи інакше пов'язане з обласним центром, а не з селом Шпанів. Та й у Рівному окремі об'єкти, які будуються тут, розташовані насправді на землях Шпанівської громади. Приміром, спорткомплекс на вулиці Макарова — так-так, це шпанівська, а не рівненська земля. Також “Реноме” має намір будувати новий житловий комплекс в районі льонокомбінату, і це також шпанівська земля, а не рівненська міська. Тож, я вважаю, логічно було б приєднати населені пункти цієї громади до Рівного.

- Так чи інакше, але восени 2020 року відбудуться вибори до місцевих рад, в тому числі й Рівненської міської.

 - Саме так, у жовтні 2020 року мають відбутися вибори до місцевих рад, в тому числі й до Рівненської об'єднаної громади з тими селами, які вона зможе переконати приєднатися до обласного центру. А переконати зможе, я вважаю, лише об'єднанням, аби села мали своїх депутатів. Освіта та медицина, я вважаю, мають в будь-якому разі фінансуватися з державного бюджету. Просвітницьку роботу щодо об'єднання й утворення громад потрібно проводити уже, щоб встигнути до кінця 2019-го, - у наступному році усі села, які не визначаться, з ким бути, будуть приєднані адміністративним шляхом, тобто без згоди мешканців. 

Це найкращий сценарій для влади і найгірший для самих людей, каже лідер опозиції Роман Стасюк. Їх знову намагаються ошукати, позбавити можливості обирати своє майбутнє. А влада уже зараз, сколотивши у міській раді правдами і неправдами слухняну депутатську більшість, отримає для своїх злочинних схем додаткові ресурси і землі.

Олена ІВАНЮК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також