Росія програла велику танкову битву під Вугледаром через засідки

773 0

Ми у соцмережах:

Росія програла велику танкову битву під Вугледаром через засідки

Штурм Росією міста Вугледар Донецької області завершився найбільшою танковою битвою з часів війни.

 Коли все закінчилося, Росія не тільки не змогла захопити місто, але й зазнала відчутної поразки, повідомляє «The New York Times».

Росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували обороною, стріляючи здалеку або зі схованок, коли російські колони заходили до них.

Підірвані на мінах, уражені артилерією чи знищені протитанковими ракетами, обвуглені корпуси російської бронетехніки тепер усіяні полями ферм по всьому Вугледару.

ЗСУ уточнюють, що Росія втратила в бою щонайменше 130 танків і БТР. Втрати української сторони невідомі.

Підполковник Владислав Баяк, заступник командира 1-го механізованого батальйону 72-ї бригади, розповів, як українські солдати змогли завдати таких великих втрат.

Засідки були характерною тактикою України проти російських бронетанкових колон з перших днів війни. Працюючи з бункера у Вугледарі, лейтенант Баяк на відео з безпілотника помітив першу колону з близько 15 танків і БТР, які наближалися.

«Ми були готові», — сказав він. «Ми знали, що щось подібне станеться».

Вони підготували засідки вздовж ґрунтової дороги, якою гуркотіли танки. Командиру достатньо було віддати по рації наказ — «До бою!». — сказав лейтенант Баяк.

Протитанкові групи, які ховалися в лісах уздовж полів і озброєні американськими «Джавелінами» з інфрачервоним наведенням та українськими ракетами «Стугна-П» з лазерним наведенням, надавали підтримку.

Найбільш вразливою колона танків, за словами лейтенанта Баяка, стає після того, як починається стрілянина і водії в паніці намагаються розвернутися — виїжджаючи на заміноване узбіччя. Підірвані транспортні засоби тоді стають перешкодою, сповільнюючи або зупиняючи колону. У цей момент українська артилерія відкриває вогонь, підриваючи додаткову броню та вбиваючи солдатів, які вилізли з виведених з ладу машин. За словами лейтенанта, виникає хаос і вибухи.

За його словами, російські командири направили броньовані колони вперед через відсутність інших варіантів боротьби проти добре укріплених позицій України, якою б дорогою не була тактика.

Приблизно за три тижні танкового бою повторні штурми російської бронетехніки провалилися.

Українці також стріляли з американських гаубиць M777 і французьких «Цезар», а також іншої західної зброї, як-от «Джавеліни».

«Ми знищили багато російської техніки», - сказав він. «Що росіяни зробили не так, це прийшли в Україну».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також