Росія розпродає золото, щоб втримати бюджет

1188 0

Ми у соцмережах:

Росія розпродає золото, щоб втримати бюджет

Після вторгнення Центробанк Росії тримає своє резерви у золоті та китайських юанях.

Як повідомляє Bloomberg, саме золотом Москва покриває свій дефіцит бюджету, до якого призвели санкції. Обвал доходів від газу та нафти є достатньо болісним.

Однак і це ще не все. Влітку 2022 року країни G7 та Євросоюз заборонили експорт золота із РФ. Тепер російські злитки постачають не до провідних банків Лондона, а до Об’єднаних Арабських Еміратів, Гонконгу і Туреччини, де немає жодних обмежень.

Західні аналітики зараз мають різну думку, скільки часу Росія ще зможе фінансувати війну проти України.

Продаж нафти за ціною близько $50 за барель дозволить російській владі відносно безболісно для країни продовжувати військові дії протягом трьох років, покриваючи дефіцит бюджету з наявних джерел.

Citibank дає трохи жорсткіший прогноз – 2,5 роки щодо безболісного життя для російського бюджету і, відповідно, держави.

При цьому юанів у Росії не так багато – приблизно на $45 млрд, а отже, можливості використання резервів дуже обмежені.

Аналітики вважають, що юаневі резерви можуть закінчитися в 2023 році тільки в тому випадку, якщо середня вартість російської нафти опуститься до рівня $25 за барель або нижче.

Бюджет Росії на 2023 рік зверстаний, виходячи із середньорічної ціни на нафту на рівні $70 за барель. Щоб вийти «в нуль», у 2022 році середньорічна ціна нафти мала бути на рівні $104 за барель, а в 2023 році – на рівні $90 за барель.

Зараз поточна вартість російської нафти на зарубіжних ринках становить $47.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також