Росія транспортуватиме через Україну нафту, щоб мати гроші на війну

265 0

Ми у соцмережах:

Росія транспортуватиме через Україну нафту, щоб мати гроші на війну

Росія продовжить транзит своєї нафти через Україну до Угорщини, що принесе агресору чималі доходи.

Нардеп Володимир Ар’єв у своєму Telegram повідомляє, що Україна дала дозвіл на транзит російської нафти для угорської компанії MOL.

Він підкреслює факт, що нафта залишається російською, тільки постачальник тепер угорський. Натомість МЗС не вказує, які політичні поступки від Будапешта, якщо такі є, отримала у стані війни Україна.

Трубопроводом «Дружба» нафта з РФ прямує територією Білорусі та України в основному до Угорщини та Словаччини, повідомляє «Дзеркало тижня».

Нафтові санкції ЄС передбачили виняток для трьох країн Центральної Європи щодо постачань по південній гілці «Дружби». І, як відомо, Угорщина отримує найбільші обсяги російської нафти.

Тепер російська нафта стає угорською, транспортування якої територією України оплачується угорською компанією, а Росія отримує експортну виручку за продану нафту.

На основі даних щомісячного моніторингу фінського Центру досліджень енергетики та атмосфери CREA протягом восьми місяців цього року і з урахуванням сезонного збільшення обсягів імпорту можна спрогнозувати загальну виручку за експорт нафти до трьох країн Центральної Європи транзитом через Україну — мінімально 6,6 млрд дол.

Скільки ж отримає Україна? Згідно з укладеним 2019 року десятирічним договором між операторами нафтотранспортних систем України та РФ — «Укртранснафтою» та «Транснєфтью» — українська сторона отримує як оплату за транзит щорічно в середньому 165,6 млн дол.

Таким чином, 1 долар транзитних надходжень українській стороні принесе майже 39,8 дол. виручки російській стороні від продажу нафти в три країни на європейському кінці «Дружби» 2024 року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також