Росіяни підтримують війну і хочуть, щоб Путін правив довше – опитування

2312 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

71% росіян відчувають гордість через війну з Україною.

Про це свідчать результати двох незалежних соціологічних описувань, які проводили з кінця лютого до середини березня, повідомляє «Радіо Свобода».

Росіяни старше 35 років частіше висловлювали почуття гордості, поваги та надії.

Респонденти віком до 18 років були більш схильні до образ і розчарувань.

Двоє з п'яти росіян висловлювали занепокоєння війною, і про ці почуття найчастіше повідомляли молоді росіяни.

Росіяни у середніх вікових групах (від 25 до 44 років) частіше повідомляли про почуття тривоги та страху щодо військової операції. Більше половини опитаних віком від 55 років підтримують війну з Україною.

Відмінності між першим і другим опитуваннями показують збільшення кількості людей, що підтримують «військову операцію» та незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР».

При цьому, як зазначають автори, результати другого опитування, проведеного 12–13 березня в період посилення державного контролю за засобами масової інформації та свободою слова, слід інтерпретувати з урахуванням можливого впливу страху та соціальної упередженості на ставлення до повідомлень.

Опитування також показали, що три чверті населення Росії дізнається про новини про війну з телевізора. З них 87 відсотків (і 64 відсотки всіх жителів Росії) – із державних телеканалів. 22 відсотки росіян користуються радіоприймачем для отримання новин, і лише один відсоток респондентів отримує доступ до інформації на коротких хвилях. Використання VPN для новин про «воєнну операцію», за даними авторів дослідження, становить п'ять з половиною відсотків. З тих, хто взагалі використовує інтернет, щоб дізнаватися новини про війну, 37 відсотків не знають, що таке VPN. Ютубом користуються 11 відсотків респондентів, телеграм – сім.

На думку соціологів, молоді росіяни віком до 35 років з більшою ймовірністю будуть з деякою або повною недовірою ставитися до новин про Україну порівняно зі старшим поколінням. Водночас автори дослідження зазначають, що молоді росіяни у віковій групі від 18 до 24 років частіше висловлювали байдужість до того, що відбувається в Україні.

Відповідаючи на запитання про те, як на них впливають дії президента Росії, третина респондентів заявила, що твердо вірить, що Путін працює в їхніх інтересах.

Загалом більшість росіян вважають, що було б краще, якби Путін залишався президентом якнайдовше. Ця думка найпоширеніша серед телевізійної аудиторії. Росіяни, які покладаються на особисті зв'язки та цифрові платформи, сприймають президента інакше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також