«Росіяни сказали, що заберуть мою дитину»: звільнена з полону медикиня з Рівненщини

974 0

Ми у соцмережах:

«Росіяни сказали, що заберуть мою дитину»: звільнена з полону медикиня з Рівненщини

Капітанка медичної служби Мар'яна Мамонова потрапила до російського полону в квітні, а звільнили її наприкінці вересня.

Жінка розповіла BBC, що їй довелося пережити в неволі. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України 30-річна Мар'яна Мамонова, як військовий медик, перебувала на службі. Уже в бомбосховищі у Маріуполі вона дізналася про свою вагітність.

Її батальйон дислокувався в металургійному заводі імені Ілліча - одному з останніх українських укріплень міста.

За її словами росіяни зупинили авто, на якому вона їхала з іншими бійцями. Вони сказали:

«З цього моменту ви - полонені Російської Федерації. Крок вправо або крок вліво - і стріляємо».

Мар'яну та її колег на три дні перевели на склад, а потім доправили до Оленівської в'язниці на окупованому сході України.

Для Мар'яни це був початок шестимісячного випробування, під час якого вона спала на підлозі, була позбавлена ​​доступу до здорової їжі та свіжого повітря.

Незабаром після захоплення її допитав російський чиновник.

«Він сказав, що якщо я не відповім так, як йому потрібно, він відправить мене в табір у Росію, а мою дитину заберуть», - розповіла Мар'яна.

Він погрожував забезпечити переведення її дитини з одного дитячого будинку до іншого, щоб унеможливити пошуки.

В інших випадках Мар'яну залякували собаками, щоб змусити її робити хибні заяви. 

«Ми жили в невеликій кімнаті, розрахованій на шість людей, але там було 40 жінок. Старші жінки спали по двоє-троє на ліжках. Я спала на підлозі, під ліжком з подругою. У мене була пара подушок і ковдра», - розповідає жінка.

Пізніше Мар'яну перевели в меншу кімнату, де вона спала на дерев'яному піддоні на підлозі.

Перші кілька місяців з нею поводилися так само, як і з усіма іншими ув'язненими жінками. Але коли вона була на сьомому місяці вагітності, лікар сказав, що їй потрібно більше свіжого повітря, тож жінці дозволили гуляти у дворі.

Коли Мар'яна була на останніх тижнях вагітності, почалися розмови про обмін ув'язненими, але жодних ознак того, що він дійсно відбудеться, не було. Мар'яну перевели в пологове відділення Донецька, де з нею добре поводилися, але загроза розлучення з дитиною залишилася.

У вересні її, разом із десятками інших ув'язнених, перевезли до міста в Росії поблизу українського кордону. Там їй зав'язали очі, зв'язали руки та посадили на військовий літак разом з іншими в'язнями до Білорусі.

Дорога зайняла 20 годин, але російські солдати, які охороняли Мар'яну, відмовилися відпустити її в туалет, попри те, що вона була на дев'ятому місяці вагітності.

Із Білорусі її перевезли на коротку відстань до кордону з Україною, і вона повернулася у відносну безпеку на Батьківщину.

Через чотири дні Мар'яна народила здорову дівчинку, яку назвали Анною. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також