Російського вбивцю у Рівному ще не засудили, а він вже майже відсидів

1685 0

Ми у соцмережах:

фото: 4 влада

Росія видала Костянтина Іванова, який чотири роки тому допомагав організувати вбивство у Рівному. На замовлення ФСБ у вересні 2016 року в під’їзді будинку на вулиці Відінській розстріляли майора Рівненського слідчого ізолятора Івана Мамчура. Російські спецслужби вважають його причетним до бойових дій на стороні Грузії.

38-річний Іванов переховувався у Москві, де за запитом Інтерполу його було затримано у 2019 році. А 26 серпня цього року в пункті пропуску Гоптівка його передали поліції, яка привезла злочинця до Рівного.

Костянтин Іванов добре знайомий із нашим містом, адже чотири роки тому приїздив сюди зі своїм спільником Олегом Смородиновим. Їх обох завербував агент ФСБ Максим Живилов, коли ті були на заробітках в Росії. За розроблення плану ліквідації в минулому командира групи 3-го полку спецназу ГУР України, а тепер працівника СІЗО Івана Мамчура їм обом обіцяли гроші та російське громадянство.

Колишнього працівника міліції Олега Смородинова мали відновити у званні та зробити інструктором в окупованому Криму. Як він сам розповідав під час судового процесу, спочатку про вбивство не йшлося. Вони мали лише простежити за Мамчуром та з’ясувати, коли він буває вдома, а ліквідовувати його уже мала інша група. Тому вони довгий час стежили за під’їздом, змінювали одяг та розробили план вбивства і втечі. Для цього навіть привезли та заховали у «тайнику» зброю. Поки Смородинов займався справою, Іванов видавав себе за таксиста, придбавши авто за гроші з Росії.

Припускають, що колишніх громадян України росіяни майстерно використали. Адже ніяка друга група для ліквідації у Рівне не приїхала, а двом агентам передали повідомлення: «Троянда має бути зірвана сьогодні. Завтра це уже не актуально». У паніці, що вони можуть лишитися без грошей, Олег Смородинов у під’їзді багатоповерхівки випустив цілу обойму куль в Івана Мамчура. Будучи у стадії афекту, йому здалося, що майор Рівненського СІЗО ще дихає. Тому той вирішив його добити, кілька разів вдаривши ручкою пістолета. При цьому Смородинов порізав палець. Тож пізніше при розслідуванні вбивства криміналісти змогли знайти шматочок його шкіри на тілі жертви. До того часу Смородинов уже втік у Росію, де його винагородили автомобілем, 5 тисячами доларів та 300 тисячами російських рублів. Але зразок ДНК все ж вивів слідчих на вбивцю. Його затримали, коли він вирішив приїхали до подруги в гості з Росії. Той не опирався та почав співпрацювати з поліцією та СБУ.

Під час судових процесів Олег Смородинов просив не випускати із СІЗО, бо боявся, що і його самого ліквідують. Активно спілкувався із журналістами. Очевидно, намагався розповісти чимбільше, щоб у росіян уже не було необхідності його вбивати. Одне із його інтерв’ю для «New York Times» узагалі наробило галасу в світі. Наразі Олегу Смородинову оголосили лише вирок за державну зраду — 12 років ув’язнення, вісім із яких він уже відсидів за «законом Савченко», коли один день в СІЗО рахується за два. Його ще очікує вирок за вбивство.

Щодо другого агента Костянтина Іванова, то до моменту передачі про нього не було нічого відомо. Сам Смородинов на суді говорив, що його напарник не брав участь в убивстві, а коли про нього почув, то втік. Однак рівненські правоохоронці вважають інакше. За їхньою версією, той під час вбивства слідкував, щоб до під’їзду на вулиці Відінській ніхто не увійшов. Припускають, що Іванов разом із Смородиновим мали відношення до диверсійно-терористичного центру, завданням якого було зібрати інформацію про захисників України на Донбасі та військовиків, які могли бути задіяні під час російсько-грузинської війни у 2008 року.

Олександр Панасюк, заступник начальника поліції Рівненщини:

— У Росії 38-річний підозрюваний перебував до серпня, поки не була здійснена його екстрадиція до України. Йому уже обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та оголошено про підозру за ч. 2 ст. 115 КК України «Умисне вбивство» та ч.1 ст. 263 «Незаконне поводження з вогнепальною зброєю». Вичерпних показів злочинець поки не дає. Визнає себе винним лише у незаконному поводженні, зберігання та перевезенні зброї. Однак у нас є докази, які доводять його співучасть в здійсненні замовного вбивства. Відповідно до наших даних, з січня по квітень 2016 року велася підготовка до вбивства на території України. До вересня у Рівне була привезена зброя та патрони з Росії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також