Розкіш материнства

7069 0

Ми у соцмережах:

Розкіш материнства

Рано чи пізно кожна доросла людина задумується над продовженням роду. Хоча спеціалісти стверджують, що такі думки приходять у голови сучасних українців все рідше і все пізніше. Не секрет, що пов’язано це з матеріальним неблагополуччям, коли для багатьох дитина стає недозволеною розкішшю. Чи поділяють цю думку рівняни — говоримо сьогодні.

Дитячі тенденції Найперше вразило те, що, незважаючи на всі економічні негаразди, народжуваність у Рівному збільшується: за перше півріччя у Рівному встигло народитися 1211 малюків, що на 135 дітей більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. У пологовому будинку №2, як розповіла його головний лікар Ганна Чайка, за цей час народилося 710 немовлят, що на 30% більше, ніж торік. Проте не всі з народжених тут дітей є рівнянами, кількість сільських жительок серед усіх породіль становить близько 30%. Пологовий будинок може прийняти одночасно до 160 жінок. Як і вся медична галузь, пологовий будинок переживає не найкращі часи — за перше півріччя його робота була профінансована на 27% від потреби, забезпечення пелюшками становить 3%, медичними халатами — 5% від потреби. Левову частку виділених коштів з’їдає заробітна плата 426 працівників та оплата комунальних послуг. І лише 8-12% грошей залишається на підтримання інфраструктури лікарні, її автопарку, закупівлю найнеобхідніших медичних препаратів. Допомагають виживати благодійники, котрі переказують кошти на спеціальний рахунок. Завдяки їм стало можливим проведення ремонту, закупівля медичної апаратури, лікування малозабезпечених. Незважаючи на те, що згідно з Конституцією лікування у нас безкоштовне, всім давно відомо, що на практиці ця теза давно не відповідає дійсності. Мізерне фінансування змушує пологовий будинок просити породіль закуповувати всі необхідні для пологів препарати самостійно. В аптеках міста такий пологовий пакет коштує 63-68 гривень, якщо вагітній необхідний кесарів розтин — вартість пакета дещо вища. Проте до кесаревих розтинів лікарі ставляться обережно і роблять їх лише у крайньому разі, дотримуючись думки, що процес народження дитини має бути максимально природним. З тих самих міркувань не радять привчати немовлят до сосок, від яких може навіть змінитися прикус. Якщо мати не може самостійно годувати маля, краще годувати його з чашечки. Останнім часом набуло поширення таке явище, як присутність на пологах чоловіків та інших близьких родичів вагітних. Ті, хто бажає допомогти жінці у нелегкому процесі народження дитини, мають обов’язково відвідати заняття школи батьківства, в якій їх ознайомлять з теорією пологів, навчать правильного поводження під час них. Заняття безкоштовні, як і послуги центру планування сім’ї, котрий був створений при пологовому будинку в 1999 році. В центрі усі зацікавлені, незваєаючи на стать і вік, можуть отримати консультації гінеколога, сексопатолога, психолога, андролога, пройти медичне обстеження.

Варто знати Здоров’я вагітних жінок викликає чимале занепокоєння — у 95% мам спостерігаються ознаки анемії. В результаті лише 12% усіх пологів проходять без ускладнень, а відсоток здорових новонароджених — мізерний. За словами лікарів, нормальний перебіг вагітності лише оздоровлює жіночий організм, але для цього жінка мусить активно турбуватися про своє здоров’я, від якого залежить і здоров’я дитини. Найперше, кожна вагітність має бути плановою і бажаною. Перед вагітністю жінка повинна оздоровитись, при необхідності полікувати зуби, нирки. Обом майбутнім батькам бажано пройти повне медичне обстеження — впевнитись, що в їхніх організмах немає жодних інфекцій. Необхідно якомога раніше стати на облік, регулярно відвідувати лікаря і неухильно виконувати його настанови. Виключити вживання алкоголю й нікотину, уникати гучних компаній, обмежити статеве життя. Для розвитку естетичних нахилів маляти вагітним рекомендується слухати приємну музику, читати позитивні книжки, ходити в музеї, театри. Для збереження фігури майбутні мами повинні дотримуватись дієти, багато рухатись, робити фізичні вправи та готувати організм до материнства.

Реєстрація дитини Після того як довгоочікувана мить настала й дитина народилася, батькам необхідно потурбуватися про державну реєстрацію її народження, котра має бути здійснена не пізніше трьох місяців з його дати. Як розповіла начальник міського відділу РАГСу Марія Мазурик, для цього необхідно надати медичне свідоцтво про народження дитини, яке видає пологовий будинок, документи, що посвідчують особи батьків (одного з них), і документ, що є підставою для внесення відомостей про батька дитини. Якщо батьки одружені, ним є свідоцтво про шлюб. Якщо вони не перебувають у шлюбі, запис про матір дитини проводиться за її заявою, а запис про батька дитини — за спільною заявою батька й матері дитини, згідно з рішенням суду або зі слів матері, якщо чоловік не визнає свого батьківства. За півроку в Рівному поза шлюбом народилося 73 дитини, ще у 88 випадках відомості про батька дитини були записані зі слів матері. Оскільки в нових паспортах відсутня графа «національність», немає її й у свідоцтві про народження дитини, у ньому вказується лише громадянство. Що стосується імен, які дають нині дітям, то спостерігається тенденція до дотримання традицій церковного календаря — часто дитину називають іменем того святого, у чий день вона народилася, а також до повернення суто українських імен — поширеними іменами стали Назар, Богдан, Софія, Дарина, Олександра, Соломія, Катерина, Діана. Як і раніше дітей часто називають Вікторіями, Іринами, Максимами, Оленами, Вадимами, рідше Іванами, Маринами, Валеріями, Лідіями. Трапляються цікаві імена — Марко, Єва, Аделіна, Регіна, Божена, Аеліта, Анна-Марія, Даніель, Фатіма. Під час запису імен у свідоцтво про народження часто доводиться переконувати батьків дотримуватись правил української граматики. Окремі батьки наполягають, щоб дитину записали, наприклад, не Христиною, а Крістіною, не Микитою, а Нікітою, незважаючи на те, що в українських словниках та довідниках власних імен, якими керуються працівники РАГСу, такі імена відсутні. Інколи «перемагає» правопис, інколи вперті батьки, але у цьому разі у свідоцтві записується примітка — ім’я дане за вимогою батьків.

Харчування Усі спеціалісти в один голос заявляють, що кращої їжі для немовляти, ніж материнське молоко не існує. Але бувають випадки, коли жінка не може годувати маля самостійно й виникає потреба у замінниках молока. Як розповіла Жанна Бондар — менеджер із закупівлі дитячого харчування і аксесуарів супермаркету «Дитячий світ» (Торговий дім «ЛІТА»), в Рівному широко представлена продукція практично усіх світових і вітчизняних виробників дитячого харчування. Найпопулярнішим замінником молока серед покупців супермаркету є «Nestosen», виробництва фірми Nestle за ціною 11,13 грн. за 400 грамів (у середньому вистачає на 4 дні). Якщо у дитини є алергія на лактозу — цукор коров’ячого молока, варто купувати спеціальні суміші. Наприклад, з додаванням сої — Nestle NAN соя (24,60 грн. за 480-грамову банку) або гіпоалергенний замінник того ж виробника за ціною 31,19 грн. за 400 г. Хорошої якості також продукція фірм HIPP, HEINZ, «Хоролла», вітчизняний «Пупсік» Володимир-Волинського заводу дитячого харчування. Цікавою особливістю «Дитячого світу» є те, що в магазині працює лікар-педіатр, котрий при потребі надає усі необхідні батькам консультації. Що стосується цін на дитяче харчування, то їх сміливо можна назвати середніми по місту, а окремі види продукції в «Дитячому світі» найдешевші. Терміни придатності дитячого харчування достатньо високі — 1-2 роки. Упаковка повинна бути герметичною, при відкритті кришки має бути характерний хлопок. На кожному виді продукції вказується, в яких умовах і скільки часу вона може зберігатися відкритою. Як розповіла Ольга Лотюк, продавець-консультант спеціалізованого дитячого відділу, що у центральній аптеці на майдані Незалежності, у них попитом користуються замінники молока фірми HIPP (16 грн., вистачає на 4 дні), а також Nestle, Humana. Для нормального травлення та заспокоєння нервової системи дитини рекомендується давати їй чаї: продукція фірми HIPP продається за 19,20 грн., «Мілупа» — 16,60 грн. «Ремедія» — 20 грн., «Бебівіта» (Ужгород) — 9 грн. за упаковку, якої в середньому вистачає на 2-2,5 місяця.

Предмети догляду та аксесуари Про найпоширеніші з них розповіла Людмила Себко, комерційний директор «Дитячого світу» — на сьогодні єдиного в місті магазину, де одразу можна купити усе необхідне для дитини. Незважаючи на те, що відкрився «ДС» лише у січні цього року, в його асортименті нараховується кілька десятків тисяч найменувань продукції. При догляді за немовлятами лікарі радять застосовувати з самого народження такі засоби: дитячий крем, захисний дитячий крем, дитяче косметичне молочко, дитячий лосьйон, дитячу олійку (в середньому від 1,24грн. вітчизняного виробництва до 15 грн. іноземного). З трьох місяців можна купати дитину з дитячим милом (1,24грн.— 5 грн. — вітчизняне; 3,70 грн. — 13,60 грн. — закордонне). З п’яти-шести місяців можна користуватися дитячими шампунями — від 3 грн. до 14,40 грн. Що стосується дитячого приданого, то маляті необхідно мати ліжечко (від 300 грн. до 1500 грн.) та коляску (літні — 200-600 грн., зимові — 700-2000 грн.). Цікавим винаходом італійців є коляска-трансформер, яка «легким рухом руки» з зимової перетворюється на літню, а з літньої складається у парасолю (2122 грн. у комплекті з сумкою чи рюкзаком для мами та автокріслом-люлькою). Є у продажу також стільці для годування — 200-780 грн., ходунки — 190-330 грн., автокрісла — 500-700 грн., пеленатори з ванночками, що перетворюються у тумби — до 1000 грн., конверти для немовлят — 35-85 грн., нагрудні сумки («Кенгуру») — 163-227 грн. Що стосується пелюшок, то більшість батьків їх вже не застосовує. Натомість широкого поширення набули підгузники, яких на день потрібно як мінімум п’ять. Коштують вони в середньому 1 грн. за штуку, необхідний розмір визначається за вагою дитини. Приємно те, що українські виробники освоїли пошиття високоякісного і красивого(!) одягу для немовлят і дітей, який іноді неможливо відрізнити від закордонного. Хіба що за ціною — українські речі коштують у два-три рази дешевше. Чепчики у «Дитячому світі», залежно від країни-виробника, можна придбати за 0,81-10 грн., шапочки — 10-36 грн. Українські сорочечки — 5-18 грн., повзунки — 7-20 грн., платтячка — 26-30 грн., комбінезони — від 21 грн., пелюшки — 4,50-10 грн., подушки — 9-13,50 грн. Що стосується аксесуарів для немовлят, то їх — величезна кількість. Це і різноманітні за формою та призначенням соски, зубогризки, посуд для немовлят, продуманий так, що діти можуть користуватися ним самостійно, кружки з кришками, тарілки з підігрівом, зубні щітки з м’якою щетиною, пластикові слинявчики, найрізноманітніші іграшки, брязкальця. Надзвичайно потрібними у господарстві є товари так званої серії захисту, які запобігають можливим травмам дитини — обмежувачі для дверей, кутів столу, розеток, холодильника, відеомагнітофона. Загалом — були б гроші, а купити за них нині є що.

Поради мами З останньою тезою погодилась і вже згадувана нами пані Ольга з відділу центральної аптеки, яка виявилася мамою 1,2-річної донечки. Справді, для заможних людей забезпечення дитини усім необхідним не є проблемою. Що ж стосується більшості українців, то для них дитина — дороге задоволення. Мінімальне утримання немовляти коштує близько 10 гривень на добу — у цю суму входить лише вартість п’яти підгузників, денної норми молочної суміші та чаю. Якщо мама самостійно годує немовля молоком і не потребує суміші — їй самій необхідне збалансоване харчування, що також коштує чималих грошей. Зі збільшенням віку маляти збільшуються й витрати — необхідно включати у раціон соки, пюре, каші. На утримання малюка віком 8-9 місяців необхідно мінімум 20 гривень на добу, без витрат на одяг та аксесуари. Що стосується іграшок, то краще мати їх кілька, але якісних і сертифікованих, ніж десяток, куплених на базарі. Принаймні до року не варто економити на харчуванні дитини та якості потрібних їй аксесуарів — здоров’я малюка дорожче. Краще зекономити на придбанні ліжечок чи колясок, купивши за газетними оголошеннями ті, що вже були у вжитку — їх ціна на порядок дешевша. Сподіваємося, наша розмова не налякала майбутніх борців за покращення демографічної ситуації в державі, яким перш за все бажаємо мужності й здоров’я для дітей та їхніх мам.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також