Розлючені оси покусали вчительку і дітей

1721 0

Ми у соцмережах:

Розлючені оси покусали вчительку і дітей

Учнів та вчительку покусали оси, що завелися в яблуневому саду школи №13. Рятувальники, яких викликали, щоб знешкодити рій, знайшли осине гніздо в старому пеньку. Одна з розлючених комах вжалила і рятувальника.

— У понеділок близько шостої години вечора, — розповідає директор школи Михайло Бєлік, — вчителька помітила рій ос, що літав у нашому яблуневому саду. Там якраз гуляли учні 1-2 класів, що залишились на групу продовженого дня. Вчителька забрала дітей із садка, проте її саму покусало близько 15 ос. В лікарню вона не звернулася, але про всяк випадок випила таблетку від алергії. Я одразу ж викликав службу порятунку. Рятувальники попросили купити кілька банок дихлофосу і спочатку труїли ос ним, потім полили «Уайспірітом» і підпалили. Все це тривало протягом години. Я знаходився неподалік, щоб відводити цікавих дітей, які зібрались подивитись на «видовище». Як повідомив Рівненський центр пропаганди ГУ МНС, під час проведення рятувальної операції оси покусали начальника караулу СДПЧ-1 Ігоря Ренкаса, що знаходився неподалік. Медична допомога п.Ренкасу не знадобилася. Червоні машини із сиренами привернули увагу однієї дівчинки, яка сказала рятувальникам, що вона вже давно не гуляє біля території школи, бо її друзів тут неодноразово кусали оси. Шестирічного Діму — учня школи №13 — ще в п’ятницю під оком вжалила оса. — Я тоді був на групі продовженого дня, — каже хлопчик, - і трохи злякався, коли оса вкусила мене. Побіг до вчительки, і вона завела мене в медпункт. Директор і медсестра школи Оксана Лук’янчук запевнили, що Діма — єдина дитина, яка звернулася по допомогу в медпункт через укус оси. — До мене справді телефонувало кілька батьків і повідомляло, що їхніх дітей вкусила оса, — говорить Михайло Бєлік, — але це були поодинокі випадки. У саду на території школи зараз на землю падають стиглі яблука, а біля фруктів, як відомо, завжди літають бджоли та оси. Ніхто не здогадувався, що в пеньку завелося ціле осине кубло, доки не побачили рій. За словами медсестри, Діма розповів їй, що діти кидали в осине кубло каміння й палки. Очевидно, такі дії розлютили комах. Біля пенька і досі літають оси, яких не вдалося знищити, а тому підходити до нього близько все ще небезпечно.

Дарина ГУЗЕНКОВА.

Довідка РВ Оси — дратівливі комахи, тому якщо поряд з вами літає оса, краще не відганяти її, розмахуючи руками, бо, захищаючись, вона обов’язково почне нападати. Укуси цих комах дуже небезпечні, а для алергіків можуть стати смертельними. Осина отрута в організмі людини може викликати тяжкий стан із сильним головним болем, блювотою, нестерпною сверблячкою і запаленням укушеного місця, астматичним кашлем, різким зниженням артеріального тиску і навіть шоковим станом. Реакція набирає розвитку стрімко, тому необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря. Утім, якщо оса вкусила вас за руку чи ногу, з набряком можна справитися самостійно, приклавши до рани тампон з розчином аміаку або горілкою. Можна також змазати місце укусу соком подорожника чи петрушки, а потім покласти на нього лід. Такі поради дає рівнянам Центр пропаганди ГУ МНС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також