Розпочнуть навчання без підручників і медичних довідок

2084 0

Ми у соцмережах:

Розпочнуть навчання без підручників і медичних довідок

Упродовж кількох днів школи Рівного перевіряли на готовність до нового навчального року. І не тільки чиновники з управління освіти, а й санепідеміологи та пожежники, а також комісія від Кабміну. Висновок оптимістичний — школи готові й до навчання, і до початку опалювального сезону. Щоправда, є ще чимало проблем у галузі шкільної освіти Рівного, які залишаються невирішеними.

До 10-го класу — без підручників Торік у цей час підручники для шкіл області відвантажували вже повним ходом. Нині на підприємстві «Рівненські шкільні підручники та наочні посібники» тиша. Коли завезуть підручники для школярів — ні на підприємстві, ні в столиці чіткої відповіді не дають. — Цього року мають оновити букварі, підручники для 2-го, 4-го та 10-го класів, — розповідає директор підприємства «Рівненські шкільні підручники та наочні посібники» Сергій Лейчук. - Поки нічого немає. До початку навчального року учні 10-х класів підручники не встигнуть отримати, тому протягом вересня їм доведеться вчитись за електронними підручниками, розміщеними на сайті Міносвіти. Затримку з підручниками Сергій Лейчук пояснює тим, що довго не затверджували державний бюджет, тому і друк підручників почався із запізненням. Крім того, проблема виникла й через те, що підручники почали друкувати під 12-річну програму навчання в школі. Тепер, оскільки діти в школі знову вчитимуться 11 років, навчальну програму потрібно знову переглядати. Як результат, те, що було розраховано на 12 років навчання, потрібно «втиснути» у підручники для 11-річної школи. А на це потрібен час.

В одних школах парти доставляють, в інших — учнів не вистачає Чимало шкіл Рівного переповнені учнями. Найбільше йдуть вчитися у ЗОШ №12 — тут налічується 1718 учнів. Цьогоріч у цій школі буде сім перших класів — стільки заяв прийняли на навчання. Вікторія Благодюк, директор школи, пояснює: — Ми не відмовляємо жодній дитині, хоча перевагу надаємо, звісно ж, тим, хто живе поблизу. Чому батьки хочуть, щоб їхні діти навчались саме в нас? Мабуть, завдяки нашим досягненням та хорошим умовам навчання. Для прикладу, учні перших класів навчаються в окремому приміщенні колишнього дитсадка. Завдяки цьому вони краще адаптуються до навчання в школі. Віталій Новак, начальник міського управління освіти, пояснює переповненість деяких шкіл тим, що мають хорошу репутацію: — Однією з таких, для прикладу, є НВК «Престиж». Проблема виникає через те, що подібні заклади приймають учнів незалежно від їхнього місця проживання. Батьки віддають сюди дітей, бо у школи є певна репутація. Проблему переповненості шкіл учнями вирішують трьома шляхами — доставляють парти в класах, направляють учня у недозавантажену школу (і такі у нас є — для прикладу, школа №5) та навчанням у другу зміну. Тож скасувати навчання у другу зміну, як небажане явище, найближчим часом не вдасться. Проектна потужність шкіл не дозволяє цього зробити. А навчання в другу зміну — це проблема. Справа в тому, що в учня збивається усталений графік навчання, він частіше не виконує домашніх завдань, бо додому повертається пізно, а наступного дня не потрібно рано вставати, щоб йти до школи. Такі діти практично не бачаться з батьками і не займаються у позашкільних закладах виховання, які переважно працюють у другу зміну.

Школи ремонтують батьки За бюджетні кошти цьогоріч вдалося частково відремонтувати лише половину шкіл Рівного. А потребують щороку ремонту кожна з 41 школи, які є у місті. Тож здебільшого до ремонтів залучають батьків школярів. — Цього року ми зробили ремонт у школі лише за рахунок батьківських коштів, - говорить директор ЗОШ №1 Олена Серветник. — Батьки з малозабезпечених сімей, які не мали змоги здати на це 15 гривень, допомагали роботою. Що ж до забезпечення обладнанням, то ми двічі вигравали конкурси на найкращі проекти, організовані фірмами, які виготовляють і постачають комп’ютерне обладнання. Окрім того, співпрацюємо з фірмою «Контур+», яка постачає мультимедійні підручники. Тож маємо 10 комп’ютеризованих кабінетів, 4 мультимедійні проектори, підручники і телевізори. На оновлення кабінетів «скидаються» не тільки батьки, а й вчителі. Так, вчитель фізики школи №1 Лариса Стасюк, показуючи свій кабінет, зізналася: — На ремонт витратили і частину моїх власних коштів. Я внесла їх добровільно, бо хочу, щоб кабінет фізики виглядав гарно, щоб мені було приємно тут працювати, а в майбутньому хочу його атестувати. Щоправда, на новеньких полицях стінки — старе обладнання з фізики. Деяким приладам — близько 60 років.

Носити шкільну форму змусити не можуть Міносвіти вимагає, щоб кожна школа мала свою форму для школярів. Однак ця вимога виконується не завжди. — У нас надто велика соціальна розшарованість сімей, — пояснює Віталій Новак. — Часто самі батьки не заперечують щоб їхні діти носили модні, дорогі речі замість шкільної форми. Крім того, останнє опитування показало, що діти не сприймають шкільної форми. Якщо учні початкових класів її ще носять, то старшокласників змусити робити це неможливо. А шкода. Шкільна форма дисциплінує учнів, дозволяє їм відчувати себе рівними незалежно від батьківських статків. Якби кожна школа мала свою форму, що практикується в розвинутих країнах, її учнів можна було б відрізнити від інших.

Зошити з аморальними обкладинками вилучатимуть Управління освіти не задоволене тим, з якими написами і малюнками купують зошити і щоденники для школярів. — Наприкінці навчального року ми попередили батьків не купувати зошити і щоденники з аморальними зображеннями, коміксами, «страшилками», написами іноземною мовою. Будемо вилучати такі в ході перевірок, - застерігає Віталій Новак. - Натомість радимо батькам купувати щоденники із зображенням державної символіки, діячів культури, мистецтва. Є практика, коли щоденники закуповують відповідно до цих вимог батьківські комітети. Побачимо, як на наші поради відреагують батьки цього навчального року, бо минулого їх часто доводилось просити замінити таку канцелярію. Щоправда, ми маємо право перевіряти лише щоденники та частину зошитів, наприклад, зошити для контрольних робіт з математики, української мови, хімії, фізики.

На медогляд — 100 учнів у день Який стан здоров’я рівненських школярів, а це мав визначити обов’язковий медичний огляд, і сьогодні, за тиждень до нового навчального року, ще не відомо. Батьків попереджали, щоб подбали про проходження їхніми дітьми медичного огляду заздалегідь, однак більшість лише днями згадали про це. Тож доводиться тепер вистоювати у чергах до лікарських кабінетів. — Який відсоток дітей не можуть йти в основну групу з фізкультури, я сказати поки не можу, оскільки саме зараз батьки з дітьми проходять медогляди, — говорить заступник начальника головного лікаря міської дитячої лікарні Василь Немеш. - Інформація буде відома на початку вересня, оскільки назначили нову дату, до якої учню потрібно пройти медогляд — 15 вересня. Зараз в міській лікарні під кабінетом медичної комісії, яка проводить медичне обстеження, 100-150 людей в черзі, хоча ми повідомляли батьків про обов’язкові медогляди ще з травня. Окрім того, медогляди проводять ще в трьох поліклініках — на вул. Макарова, Грушевського та Пересопницькій. Як з’ясувалося, пройти медобстеження — проблема не лише для учнів, а й для педагогів і техпрацівників шкіл, для яких воно теж обов’язкове. — Вчителі мають пройти бактеріологічне обстеження, а воно коштує 48 грн. на одну людину, — каже представник міської санепідемстанції Ірина Ковальчук. — Міське управління охорони здоров’я поки на медогляд не виділило коштів, а вчителі з власної кишені платити не будуть. Бактеріологічне обстеження обов’язково мають пройти всі педагоги до 20 вересня. З цього часу змушені будемо відсторонювати вчителів від роботи, якщо вони його не пройдуть. Адже це обстеження на кишкові інфекції, а в місті нині спалах цих захворювань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також