Роз’яснення до проведення торгів арештованого майна

1764 0

Ми у соцмережах:

Роз’яснення до проведення торгів арештованого майна

Нещодавно набрав чинності Тимчасовий порядок реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, затверджений Наказом Мін’юсту №656/5 від 16.04.2014 року. Цей Порядок змінив принцип проведення торгів та їхнє оформлення і за заявами багатьох державних службовців зробить торги «прозорими» та відкритими та унеможливить зловживання в даній сфері.

«Фінальним» кроком будь-яких торгів щодо нерухомого майна є видача переможцю свідоцтва про придбання нерухомого майна та реєстрація права власності на це майно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Видача свідоцтва — нотаріальна дія, яка встановлює факти, що мають юридичне значення, а саме підтвердження факту безспірного набуття права власності на нерухоме майно. Нотаріусу для видачі свідоцтва необхідно подати:

  • відповідний акт про проведені торги, затверджений начальником відповідного відділу Державної виконавчої служби;
  • протокол електронних торгів;
  • документи, за якими нотаріус встановлює особу переможця торгів.
У подальшому нотаріус перевіряє відповідність поданих документів вимогам чинного законодавства, при необхідності витребовує додаткові документи і видає відповідне свідоцтво. Крім того, нотаріус як спеціальний суб’єкт, на якого покладені функції державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їхніх обтяжень, того ж дня реєструє право власності на придбане майно на ім’я переможця, про що останньому надається витяг. І як наслідок, переможець торгів стає повноправним власником майна без зайвої біганини.
Приватний нотаріус Плетньов В.О.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також