Рух — це життя: як зберегти суглоби здоровими

559 0

Ми у соцмережах:

Рух — це життя: як зберегти суглоби здоровими

З віком, під впливом навантажень та тривалого напруження, суглоби зношуються. Цей процес є природним, але його можуть обумовлювати й інші фактори. Зокрема, йдеться про підвищені навантаження, малоактивний спосіб життя, зайву вагу, травми, деякі захворювання, незбалансований раціон. Та хороша новина полягає у тому, що якщо з усією серйозністю поставитися до профілактики, зберегти свободу руху та здоров’я суглобів на довгі роки.

Виконання вправ та збалансований раціон

Помірна фізична активність та повноцінне харчування надзвичайно важливі для підтримки здоров’я суглобів. Зверніть увагу та загальні та силові, а також кардіотренування. Річ у тому, що інколи через зниження рухливості або загальній слабкості ми можемо перейти до неправильних патернів руху, що призводить  до постійної напруженості у суглобах.

Чимале значення у підтримці здоров’я сполучної тканини відіграє й збалансована дієта. Стежте за тим, щоб споживати достатню кількість вітамінів К і С, а також кальцію, це може допомогти зміцнити суглоби та запобігти запаленню.

Вживання дієтичних добавок для підтримки сполучної тканини

Дієтичні добавки для підтримки сполучної тканини можуть зменшувати біль, стимулювати регенерацію, боротися з запаленням. Проте важливо вживати їх після консультації з лікарем, а не займатися самолікуванням. Які ж дієтичні добавки допомагають підтримувати здоров’я суглобів?

Колаген

Дієтичні добавки з колагеном можуть позитивно впливати на сполучну тканину. Колаген є складовою суглобів, хрящів та зв’язок, виробляється організмом самостійно. Проте з віком його синтез знижується. Це може призвести до погіршення еластичності хрящів, болю та дискомфорту в суглобах, зростання ризику травм.

У чому полягає основна користь колагену? Він може допомогти зменшити тертя між кістками під час руху і підтримувати рівномірний розподіл тиску в суглобі. Також колаген може амортизувати удари і тиск, що виникає під час фізичної активності. Це дає змогу знизити навантаження на хрящі та кістки. Окрім цього, колаген утворює сухожильні структури, які з’єднують м’язи з кістками та утримують суглоби в правильному положенні. Це важливо для підтримки здоров’я опорно-рухового апарату. Зважайте, що для засвоєння колагену варто вживати його разом з вітаміном С.

Гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота асоціюється з б’юті-рутиною та ін’єкційною косметологією. Проте цей популярний косметичний актив та філер корисний й для суглобів, хрящів, зв’язок. Річ у тім, що вона є частиною синовіальної рідини, яка заповнює проміжок між кістками в суглобі. Це забезпечує ефективне змащування суглобових поверхонь, зменшуючи тертя та плавний рух кісток одна відносно іншої. Тож вживання дієтичних добавок з гіалуроновою кислотою може надавати позитивного впливу на сполучну тканину, зменшувати больовий синдром та відчуття дискомфорту. Вона стимулює синтез власного колагену та прискорює регенерацію хрящів та суглобів після травм.

Акулячий хрящ

Акулячий хрящ або хондроїтин сульфат — речовина-хондропротектор. Це означає, що він може підтримувати здоров’я суглобів та сполучної тканини в цілому. Хондроїтин притягує воду і допомагає утримувати оптимальний рівень гідратації в хрящах. Це важливо для збереження еластичності та гнучкості хрящової тканини та дає змогу суглобам ефективно амортизувати навантаження й рухатися плавно. Дієтичні добавки, що містять акулячий хрящ часто використовуються в лікуванні та підтримці здоров’я суглобів, зокрема у випадках остеоартриту. Однак перед використанням таких засобів важливо проконсультуватися з лікарем.

Глюкозамін

Глюкозамін є прекурсором глікозаміногліканів, основних компонентів міжклітинного матриксу хрящової тканини. Він може стимулювати синтез хондроїтину сульфату та гіалуронової кислоти. Це важливо для забезпечення міцності та еластичності хрящової тканини. Результати ряду наукових досліджень свідчать, що глюкозамін може надавати анальгетичного ефекту, зменшувати біль та дискомфорт, пов’язаний з остеоартритом, стимулювати загоєння.

Кальцій

Кальцій бере участь у багатьох важливих для організму процесах. Він може зміцнювати кістки, полегшувати біль у суглобах у літніх людей, знижувати ризик розвитку остеоартриту при розсіченні хрестоподібної зв’язки та меніскоектомії. До того ж кальцій необхідний для правильного функціонування м’язів, включаючи ті, які оточують суглоби. Міцні, здорові м'язи важливі для стабільності та захисту суглобів. Деякі науковці, які досліджували вплив кальцію на суглоби та хрящі, стверджують, що  він може надавати впливу на запалення в суглобах, яке впливає на свободу руху та самопочуття. Тому його зменшення може мати позитивний ефект на їхнє здоров’я.

Сподіваємося, що стаття була корисною та цікавою. Будьте здоровими та зберігайте свободу руху на довгі роки!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також