«Русана+» знову просить землю під фільварком

1806 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

На засіданні земельної комісії новообраної Рівненської міської ради нещодавно розглядали питання про надання в оренду земельної ділянки, що на розі вулиць 16 Липня та Драгоманова. Йдеться про ту ділянку, на якій розташована стара будівля — колишній фільварок князів Любомирських, більше відома сучасним рівнянам як «Русана» — за назвою кафе, яке там було.

Ось уже кілька років будівля порожня, хоч і в оренді товариства з такою ж назвою — «Русана+”. Спроби товариства взяти в оренду й землю досі не були успішними — лише провокували скандал, бо ж, вважають, фільварок той знесуть, а натомість збудують багатоповерхівку. Які ж наміри у новообраних депутатів — чи віддадуть землю?

«Позиція депутатів «Європейської Солідарності» з цього питання — відмовити у наданні земельної ділянки в оренду під будівництво», — уже оприлюднили заяву такого змісту в Рівненській міській організації. А що ж інші?

Мар’ян Года, голова земельної комісії, представник партії «За майбутнє»:

— Питання суперечливе. Цей будинок визнаний пам’яткою архітектури. Я не вважаю, що він представляє собою дуже велику історичну цінність. Проте район, де він знаходиться, якщо врахувати, що поряд розміщена тимчасова парковка, — дуже перспективний для забудови. Але забудовувати його потрібно комплексно. Орендарі ділянки не до кінця відверті, що хочуть там будувати. Ми проти того, щоб там виросла багатоповерхова «свічка», яка зіпсує вигляд всього кварталу. Потрібен спершу детальний план території.

Марія Ганзюк, голова правління ГО Наша мета

Роман Денисюк, депутат від партії «Голос»:

— На засіданні земельної комісії ми відхилили питання про дозвіл на забудову. Це будівля, що має історико-архітектурну цінність для Рівного. Щоб приймати подібні рішення, потрібно мати перед собою карту реформ міста в історико-архітектурному плані. До питання треба підходити комплексно. Має бути чіткий план розбудови міста.

Святослав Стельмащук, депутат від «Рівне Разом»:

— Ця будівля внесена до переліку об’єктів культурної спадщини міста. А цільове призначення ділянки, на якій вона стоїть, хочуть змінити, побудувавши тут готелі й офіси. Цього не можна робити, будівлю треба зберегти. Вона потребує опорядження і реконструкції, але тільки в існуючих параметрах. Якщо і можуть бути внесені якісь зміни, то тільки з дозволу Міністерства культури. Недоречно дозволяти зводити тут якусь будівлю, бо квартал діловий і не має обмежень щодо поверховості.

Строк оренди ділянки закінчується у 2021 році. Тоді її передадуть в комунальну власність міста, а потім на баланс профільного управління. Тоді можна буде клопотати про виділення коштів для реконструкції. Такий шлях розвитку подій я вбачаю.

Галина Кульчинська, голова фракції «Батьківщина»:

— Наскільки мені відомо, існує проєкт реконструкції цієї будівлі, зроблений в стилі, в якому вона збудована. Лише додано мансарду. Якщо цим проєктом передбачено розширення фундаменту будівлі, то в чому проблема вимагати його відкоригування, щоб провести реконструкцію в існуючих межах і зробити там офісний центр? Навіщо чекати, поки будинок розвалиться? Чи, можливо, цього й добиваються? З іншого боку, орендарі ж не платять до бюджету за оренду цієї ділянки ні копійки. За ділянку, яка розташована в центрі міста!

І якщо вже говорити про те, що орендарі можуть приховувати свої наміри, то хіба на них немає важелів впливу? Міський голова, його профільний заступник, управління архітектури можуть просто не надати дозволів на багатоповерхову забудову, і орендар змушений буде дотримуватися чіткого плану реконструкції.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також