«Русану» виселять з будівлі примусово

5312 0

Ми у соцмережах:

«Русану» виселять з будівлі примусово

Близька до розв’язки багаторічна історія зі старою будівлею на вулиці 16 Липня в Рівному. Мурований будинок називають одним з найстаріших у Рівному, йому більше 200 років. Завдяки своєму віку й має статус історичної пам’ятки. Однак сама споруда у жахливому стані, до якого її довів не тільки час, а й орендар, бо кажуть, мав намір її знести, а на її місці збудувати щось нове.

Будинок з облущеним фасадом, який з’їдає грибок, всередині виглядає ще гірше, ніж зовні — розібрані стіни та дах, який тримається лише на балках, що його підпирають. До такого стану пам’ятку довело товариство «Русана Плюс», яке багато років її орендує в міста. Було чимало спроб орендаря отримати під будинком землю в оренду. Але через підвищений інтерес громадськості рівненські депутати так і не ризикнули віддати під нею землю в оренду. Бо після цього будинок завалили б, щоб побудувати на його місці новий.

Влада Рівного уже робила кілька спроб вигнати орендаря. Але розірвати договір не так просто, бо для цього потрібні серйозні підстави. І міська влада їх знайшла. Виявилось, що фірма «Русана Плюс» кілька років не платила орендну плату й заборгувала місту понад 200 тисяч гривень. Управління комунальною власністю Рівного подало до суду, щоб позбутися недобросовісного орендаря. 19 вересня Північно-Західний апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу міста. Відповідно до неї, договір оренди має бути розірвано, а товариство має звільнити приміщення.

Олеся Смоловик, керівниця управління комунальною власністю міськради Рівного:

— Суд ухвалив рішення на користь міста про примусове виселення орендаря, яке уже набрало чинності. Відділ державної виконавчої служби уже відкрив провадження з виселення товариства «Русана Плюс» з будинку, який належить громаді міста. Я не можу сказати, наскільки це швидко відбудеться. Адже процедура виселення чітко прописана у законі. Тому будемо чекати.

Нагадаємо, що перед цим у судах тривала ще одна битва. Адже товариство намагалося оскаржити розпорядження голови Рівненської ОВА Віталія Коваля, відповідно до якого старий будинок був внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Судові спори дійшли аж до Верховного Суду, який поставив остаточну крапку в цьому питанні. Завдяки статусу пам’ятки будинок було збережено. Бо це накладає певні обмеження на проведення будь-яких реконструкцій.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також