«Русану» в Рівному вже можна зносити?

11104 0

Ми у соцмережах:

фото: Суспільне

Близька до завершення історія зі старим двоповерховим будинком, що на розі вулиць 16 Липня та Драгоманова у Рівному. Подібні будинки на цій вулиці вже давно знесли забудовники. Тому не було сумніву, що з часом на місці цього будинку теж з’явиться новий торгово-офісний центр. Однак будівля встояла. Бо кілька років поспіль її намагалися захистити краєзнавці, які доводили, що вона має історичну цінність. Але суди поставили хрест на цих сподіваннях.

Оскільки до цієї будівлі був підвищений інтерес громадськості, то вирішити долю будинку не насмілилися навіть депутати. До ради попереднього скликання зверталася фірма «Русана Плюс», яка є орендарем споруди. Кажуть, що ця фірма є прикриттям, а насправді за її спиною діють забудовники. Фірма просила віддати їм в оренду землю під будівлею — нібито вона їм була потрібна для ремонту старого будинку. Однак депутати в ці аргументи тоді не повірили. Оскільки земля в центрі Рівного має велику цінність, то в оренду її не віддали. Але відсутність землі не завадила ремонту. Орендар його таки виконав — косметичний ремонт фасаду та дивні роботи всередині, які більше схожі були на демонтаж.

Після зміни влади уже новий міський голова Рівного Олександр Третяк захотів розірвати договір на оренду будинку. Чиновники наполягали, що орендар провів всередині будинку демонтажні роботи, які неодмінно призведуть до його знищення. Але ініціатива керівника обласного центру зазнала краху в судах, а фірма «Русана Плюс» залишилася орендарем будинку.

Ще одну спробу захистити будинок зробила Рівненська ОДА. Керівник Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль присвоїв будівлі статус об’єкта культурної спадщини. Таке рішення було ухвалено на підставі звернення громадської організації «Наша мета», яка виготовила на будинок історичну довідку. Її підписала завідувачка кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП Ольга Михайлишин. Науковець розповідає, що це один з найстаріших мурованих будинків Рівного. Збудований, за інформацією з картографічних джерел, наприкінці ХVIII століття. Він був споруджений на території, де розташовувалась резиденція власників міста Рівного — князів Любомирських. Найімовірніше, призначався для розміщення варти резиденції. За іншою версією, будинок був помешканням управителя маєтку князя. Присвоєння історичного статусу не сподобалося фірмі «Русана Плюс», яка орендує будинок. Тому вона подала до суду.

У Рівненському окружному адміністративному суді представник «Русани Плюс» доводив, що будинок не має ніякої історичної цінності. Мовляв, у різні періоди він слугував як звичайне нежитлове приміщення для господарських потреб. Для того, щоб визначити історичну цінність, суд призначив експертизу. Були направлені звернення до державних архівів України та Росії.

В обласному архіві Рівненщини перша згадка про цей будинок датована 1926 роком. Йшлося, що там діяла Дирекція громадських робіт. Там не знають, коли був побудований будинок. З архіву Волинської області надійшло повідомлення, що там не змогли виявити жодної приналежності будинку до родини князів Любомирських. Також надійшов лист з Санкт-Петербурга, в якому Російський державний історичний архів стверджує, що має план частини Рівного 1797 року. На ньому вказано, що на вулиці 16 Липня знаходилися сільські сади без будинків. Окрім цього, експерту не вдалося визначити вік цеглини будинку, бо вона забруднена «мертвим» вуглецем. А приблизний вік деревини в будинку близько 180 років, а це 1842 рік.

Зважаючи на усі ці факти, суд скасував рішення голови Рівненської ОДА Віталія Коваля про присвоєння будинку історичного статусу. Оскаржити це рішення не змогли й у Апеляційному адміністративному суді.

Анатолій Чугуєвець, член комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю:

Фірма, яка орендує будинок на вулиці 16 Липня, не зацікавлена в тому, щоб він мав історичний статус. Цієї зацікавленості немає лише з однієї причини — історико-архітектурна пам’ятка накладає обмеження на власника будинку. Той уже не може нічого робити з будинком. Наприклад, забороняється проводити його перепланування. Тобто той будинок потрібно буде зберігати у тому виглядів, який у нього є. Врешті-решт історичний статус забороняє найосновніше — розвалити цей будинок та побудувати на його місці щось інше. Однак місце для будівництва там привабливе — це центр Рівного. Там легко можна побудувати офісний центр з торговою площею.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також