Rx index 2020: джерело доказової інформації про фармацевтичні препарати в Україні

947 0

Ми у соцмережах:

Rx index 2020: джерело доказової інформації про фармацевтичні препарати в Україні

Найактуальніша інформація про оригінальні препарати і генерики, наявні на фармацевтичному ринку України, тепер доступна завдяки оновленій платформі «Rx index - Довідник еквівалентності лікарських засобів» 2020. Особливість ресурсу - вичерпні дані про терапевтичну еквівалентність ліків. Що таке еквівалентність і чому на неї звертає все більше уваги світова медична спільнота?

В аптеках України можна придбати більше 10 тисяч найменувань лікарських засобів. Однак в їх складі зустрічаються лише трохи більше 2 тисяч діючих речовин. Чому, здавалося б, одна й та сама діюча речовина, але під різними торговими назвами, подекуди «працює» по-різному. А справа ось у чому.

Будь-яка оригінальна діюча речовина, а саме її призначає лікар своєму пацієнтові, проходить величезну кількість випробувань. Якщо випробування довели її ефективність, виробник отримує патент, що дозволяє тільки йому випускати препарати, в складі яких знаходиться ця діюча речовина. Такі препарати називають оригінальними. Коли термін патенту добігає кінця, інші виробники мають право випускати препарати за подібною технологією, однак для них такі великі клінічні дослідження проводити не обов’язково. Ці препарати-копії називають генериками.

З виходом на фармацевтичний ринок генеричних препаратів виникає необхідність встановити, чи вони настільки ж ефективні, як і оригінальні засоби, чи, можливо, через іншу якість сировини, допоміжні речовини або тонкощі технології копія поступається оригіналу. Саме про відповідність дії генерика дії оригінального препарату, про їх взаємозамінність і говорить лікарю терапевтична еквівалентність. На жаль, встановлення терапевтичної еквівалентності для генериків українським законодавством не регулюється, проте саме вона є одним з найбільш важливих показників ефективності таких препаратів.

Завдяки зусиллям команди професіоналів під керівництвом головних редакторів, професора І.А. Зупанця і академіка НАН України, професора В.П. Черних, інформація про терапевтичну еквівалентність є доступною і в Україні. Отримати її можна завдяки платформі «Rx index - Довідник еквівалентності лікарських засобів», яка доступна як друкований довідник (оновлюють щорічно) та як онлайн-ресурс RX.UA (доповнюється і оновлюється практично щодня).

Особливо зручно, що скористатися платформою Rx index можна за допомогою безкоштовного Android-додатку «Rx index», що був розміщений у 2020 році на GooglePlay. Додаток має простий і зручний інтерфейс і дозволяє отримати абсолютно безкоштовний доступ до максимально повної інформації про лікарські засоби, що доступні в Україні, за допомогою мережі Internet через мобільний пристрій. Додаток позбавляє лікарів необхідності щорічно купувати друковані видання, щоб знайомитися з доказовою базою фармацевтичних препаратів, представлених на ринку.

«Rx index - Довідник еквівалентності лікарських засобів» 2020 створений професіоналами для професіоналів, а тому містить в собі все, що потрібно сучасному лікарю, який орієнтується на доказову медицину. За допомогою нього лікар будь-якої спеціалізації може отримати необхідні дані для призначення максимально ефективного лікування, а пацієнт може зорієнтуватися у численних генериках та вибрати препарат, ефективність та безпечність якого є гарантованими.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також