Сафонов з’ясує, що смердить у Рівному по вечорах

1084 0

Ми у соцмережах:

Головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов

Раніше на дивний сморід нарікали лише мешканці Північого, але за останніх два-три тижні неприємні запахи просочилися й до інших мікрорайонів міста. Особливо нестерпним «аромат» фекалій стає по вечорах. Відчували його в районі автовокзалу, зоопарку, РЗВА, на проспекті Миру, вулицях Гайдамацькій, Буковинській, Грушевського, на Басовому Куті, Льонокомбінаті та ін.

Намагаючись з’ясувати причину смороду, рівняни висувають різні версії: від роботи специфічних підприємств до незаконного зливу нечистот та застосування гербіцидів. Дехто припускає, що це несе з полів фільтрації після виробництва спирту.

— Багаторічна відома проблема, до речі. На Північному цей запах можна відчути досить часто, — особливо у вечірню й нічну пору. Як здається, колись випадково вдалося ідентифікувати джерело. Проїжджаючи полем між лісосмугою та Шпановом, наштовхнулись на підприємство, яке займається, як можна припустити, заготівлею компосту. Там дуже багато подібного матеріалу збрекетовано якимсь технологічним методом, а також облаштовано багато компостних ям. Запах в околиці від цього місця був саме той, на який скаржаться рівняни... Це як варіант, — розповідає рівнянин Вадим Неко.

Ситуацією зацікавився головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов, який у соцмережах попросив рівнян деталізувати — коли, як і де саме смердить. А згодом розповів «РВ», що робитимуть далі:

— Ми провели картографування «повітряного басейну» у Рівному. По тих точках, що нам назвали люди, провели заміри ще в суботу. Виходячи з тих концентрацій, які ми мали в різних районах міста, за результатами аналізу у нас під підозрою три локації. Тепер звертаємося до інспектуючих служб і вказуємо того, хто, на нашу думку, є винуватцем-забруднювачем, а вони нехай при перевірці уже або підтверджують, або спростовують. Згідно із законом за контроль стану атмосферного повітря у населених містах відповідає Держпродспоживслужба, а екоінспекція відповідає за те, щоб викиди шкідливих речовин з джерела забруднення не перевищили встановленої норми.

Чому у різну пору доби і різні дні тхне по-різному? Сморід більше відчувається тоді, коли зростає атмосферний тиск: перед дощем, коли вологість підвищена, тому й приземні концентрації неприємного запаху будуть вищі.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також