Самопроголошений голова розхитує?

2189 0

Ми у соцмережах:

Самопроголошений голова розхитує?

Віталій Мельничук, мешканець села Кустин, що у Рівненському районі, проголосив себе головою територіальної громади і уже більше року розсилає різноманітні звернення до місцевих органів влади. Голови сільрад вбачають у цьому прояви загрози конституційному ладу. Та СБУ, до якої вони звернулися, поки мовчить.

Кустин

Фото - з Google Maps
Сергій Сечко, сільський голова Кустина:
— Цей місцевий житель активізував свою роботу 5 вересня 2016 року. Він довгий час балотувався на сільського голову, але програвав, бо його підтримувало лише кілька десятків осіб. Торік у нашому селі зібралася група з десяти чоловік, вони ходили по хатах і збирали підписи під різними вимогами. До депутатів та до мене не заходили. Після цього придумали, що ці люди їм делегували повноваження. Ця ініціативна група написала статут — мовляв, у нас створена адміністративно-територіальна громада села Кустин, Решуцьк та Сергіївка унітарної республіки Україна. Хоч це все протизаконно, його ніде не реєстрували. Віталій Мельничук вважає себе головою територіальної громади. Потім надіслали мені лист із вимогою ліквідувати сільську раду. Тому я одразу звернувся до СБУ. Але вони його не чіпають, бо він не вчиняє якихось радикальних дій. Хочу сказати, що він чоловік далеко не дурний, знається добре на законодавстві та постійно посилається на якусь активістку із Луганської області. Відомо, що раніше він проходив військову службу в Росії. Знаю, що він розсилає подібні листи до сільських рад, які знаходяться поблизу.
Микола Шустов, керівник Заборольської сільради:
— До нас теж надійшов лист від цього чоловіка, як тільки ми почали консультації про об'єднання громад. Він знайшов свідоцтво про реєстрацію нашої сільради. Відповідно, сільська рада є юридичною особою, яка зареєстрована у податковій, а голова сільської ради є її керівником. Тому він запитує, коли ми з органу місцевого самоврядування перетворилися на юридичну особу. Але мене більше спантеличило не це, а його підписи як голови адміністративно-територіальної одиниці унітарної республіки Україна. Цікаво, що де-юре своє розміщення він вказує за адресою Кустинської сільської ради. Тобто де-факто йому залишилося лише вигнати сільського голову та адміністративний персонал. Я знаю, що він усе життя хотів керувати. Зараз діють сайти, де розписано, як можна створити якусь свою територіальну громаду. Це робиться для того, аби розхитати ситуацію всередині країни.
Віталій Мельничук, житель села Кустин, пояснює свої ініціативи тим, що, навпаки, бореться за збереження конституційного ладу:
— Я подав заяву до Служби безпеки України та обласного управління поліції Рівненщини. В нас у державі виходить цікава ситуація, коли ми обрали на виборах сільських голів та депутатів, а вони стали юридичними особами. Між органами державного самоврядування та юридичними особами є велика різниця. Адже останні є суб'єктами господарювання приватної форми власності. В свою чергу, сільські голови стали керівниками цих приватних організацій. На мою думку, це повалення конституційного режиму, бо невідомо хто їх заснував. У Конституції чітко вказано, що територіальні громади — це люди, які проживають на прилеглій території. Саме вони приймають рішення на зборах про створення сільських рад. В нас такі збори відбулися. Було зібрано 560 підписів, що є 52?% від усіх мешканців.
Інна Іллючок, прес-секретар СБУ в Рівненській області, підтвердила, що надійшли заяви і і від сільських голів, і від мешканця Кустина — їх розглядають.
Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також