До початку вересня кількість кишкових захворювань в обласному центрі може суттєво зрости. До такого висновку дійшли фахівці Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції. Кажуть, що таке зростання є прогнозованим і повторюється щорічно. Здебільшого через недотримання елементарних правил особистої гігієни.
За останній тиждень працівники міської СЕС вже зафіксували незначне зростання кількості кишкових захворювань. Але це тільки початок. До наступного місяця таких випадків, вважають лікарі, може стати значно більше. Епідеміологи кажуть, що таке зростання пов’язане із спекотною погодою, а також з масовим поверненням людей з відпусток та канікул. — Причинами розповсюдження гострих кишкових захворювань найчастіше стають немиті кавуни, дині, персики, придбані на стихійних ринках, — каже завідувачка епідеміологічним відділом Рівненської міської санстанції Ольга Романчук. — А ще — м’ясні вироби, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «про запас». Це призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах. Особисто я неодноразово бачила, як на ринку мати купувала персик чи яблуко, і не помивши, одразу давала дитині їсти. А потім дивується, звідки у неї кишкові захворювання. Лікарі радять не купувати продукти на стихійних ринках, обов’язково звертати увагу не термін придатності придбаних продуктів, для більшої впевненості вимагати у продавців документи, які підтверджують їх якість та безпеку. Крім того, лікарі радять не брати з собою в дорогу продукти, що швидко псуються, і завжди дотримуватися правил особистої гігієни. Іншими словами — перед вживанням їжі мити руки.