Сарненські самогонники злякалися батюшку

5059 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Село Чудель – одне з найбільших у Сарненському районі. Розташоване за 16 кілометрів від районного центру, має непогані умови для проживання, близько трьох тисяч мешканців і ті ж проблеми, що більшість українських сіл: безробіття і алкоголізм. З останнім у селі вирішили боротися місцеві жінки, занепокоєні і тим, що через алкоголь у сім’ях багато проблем, і тим, що спивається місцева молодь.

Чудельці зібрали понад 300 підписів, аби на проблему незаконного продажу алкоголю у їхньому селі звернули увагу і правоохоронці, і посадовці. Лист-звернення також направили до депутатів обласної ради, зазначивши, що «звернення до органів місцевої влади не дають бажаного результату».

Ініціативні мешканці села нарікають, що у Чуделі масово торгують розведеним спиртом, самогоном, зокрема і у закладах торгівлі, а поліція належним чином не реагує. Селяни хочуть, щоб незаконний продаж зупинився.

Депутат облради Микола Драганчук, до якого безпосередньо звернулися чудельці і який через обласну раду відправив запит до ГУ Нацполіції у Рівненській області з проханням вирішити проблему у селі, зазначає, що у Чуделі, за розповідями місцевих, – близько 80 точок продажу самогону та розведеного спирту, які у селі називають «шмурдяком».

Микола Драганчук

 

- Селяни зверталися до районної поліції, та приїжджала, щось описувала, але незаконний продаж алкоголю так і не припинився, - розповідає Микола Драганчук. – А тамтешня молодь гроші має, бо село недалеко від бурштинових покладів, і витрачає їх на алкоголь. Звісно, це проблема не лише Чуделя, але коли вже є ініціатива громадськості, то правоохоронці повинні реагувати більш виважено. Жінки ж вказують, у яких хатах гонять самогон: беріть дозволи на обушки – і працюйте.

 

У Чудельській сільраді запевняють, що намагаються боротися проти торгівлі самогоном та розведеним спиртом як можуть. А можуть, кажуть, не багато.

- Ми провели розширене засідання виконкому, на яке запросили еліту села, пресвітера, батюшку та людей, які, як ми знаємо, торгують алкоголем. Прийшли, звісно, не всі з самогонників, дехто каявся, а дехто і далі торгує, кажучи, що «ми не маємо за що жити», - розповідає чудельський сільський голова Володимир Жук. – Ми направили їм листи з проханням припинити цю діяльність. За літр вони беруть 50-60 грн і пияки виносять все з дому, аби купити горілку.

Розвалюються сім’ї, від насильства страждають діти, тому жіноцтво і піднялося. Ми вирішили боротися усі разом – треба ж комусь починати. 

Поліція свою роботу проводила, але проблема – всеукраїнська. Потрібно боротися з нею на рівні держави, бо штраф у 170 грн, передбачений законом, для тих, хто незаконно торгує горілкою, - не штраф. Має бути 15-20 тис. грн штрафу, аби самогонники його відчули.

А окрім того, вони обізнані: без дозволу суду на обшук на подвір’я не пускають.

Ми, виконком та сільрада, вирішили дещо застосувати адміністративний вплив. Попередили, що не будемо сприяти у вирішенні їхніх проблем, наприклад, коли звертатимуться по землю, або по якусь допомогу – просто не голосуватимемо. Це все, що ми можемо зробити.

Окрім того, батюшка зазначав не раз у церкві, що людей, які продають алкоголь, не хоронитиме як православних. Деякі «точки» уже і позакривалися: побоялися батюшки та пресвітера.

Храм у Чуделі

У Чуделі самогонкою та розведеним спиртом, на щастя, ніхто не труївся. Проте в Україні – не рідкість отруєння незаконно виготовленими алкогольними напоями. Зокрема, фіксували масові отруєння самогоном на сході країни. 

Попри це, зупинити незаконне виготовлення алкогольних напоїв «у домашніх умовах» не можуть. Таке порушення вважається адміністративним і карається штрафом до 170 грн, бо вважається, що алкоголь виготовляють «для власного споживання».

Аби відповідальність була кримінальною, а отже, суворішою, правоохоронцям потрібно довести, що самогонку у тій чи іншій хаті не просто «гнали», а «гнали» з метою збуту. У цьому випадку покарання уже – від трьох до п’яти років позбавлення волі або ж 17000-34000 грн.

Подібні справи поліція також має, але вони переважно стосуються не сільського самогоноваріння, а викриття підпільних цехів, де виготовляють «палену горілку» чи інші алкогольні вироби, видаючи їх згодом за оригінальний алкоголь відомих торгових марок.

Щодо самогонників, то їх зазвичай карають лише невеликим штрафом. На днях, зокрема, поліція звітувала, що вже чотири рази оштрафувала мешканця Вараша, який варить самогонку.  Жодного разу чоловік полісменів не злякався…

Алла САДОВНИК.  

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також